Tentoraz sme zavítali na sever Rakúska, do neveľkého, no kultúrou vplyvného mestečka Linzu. Na jeho okraji, neďaleko dunajských brehov už od roku 2013 prebieha konverzia historických hál tabakovej továrne od architektov Petra Behrensa a Alexandra Poppa. Interiérový dizajn pizzerie vytvorili v miestnom architektonickom štúdiu Destilat. Vzhľadom na prísne pravidlá ochrany pamiatok nijakým spôsobom nemohli zmeniť pôdorysnú stopu neveľkého priestoru. Preto štúdio Destilat využilo súčasnú dispozíciu a tento minimálny priestor funkčne rozdelilo pre potreby prevádzky reštaurácie. Podobne ako továrenské haly majú svoju nenápadnú a zrelú estetiku, aj interiér pizzerie je skôr striedmym dielom a neponúka žiadny únavný «wau» efekt. Dispozícia umožnila vtesnať do obmedzenej plochy otvorenú kuchyňu a sedenie pre desať hostí. Celkovo sa priestor vyznačuje zdržanlivou eleganciou a – paradoxne – skoro až domáckou atmosférou.
Foto: Jürgen Grünwald (s láskavým dovolením v2com)
O reštaurácii zahalenej do čiernej estetiky sa dočítate viac v článku Dušana Kočlíka, ktorý vyšiel v časopise Atrium 5/2024 na stranách 78 až 80.