Multifunkčný most Yuandang

V projekte od austrálskeho tímu Brearley Architects + Urbanists spája hadí most Yuandang provinciu Jiangsu a Šanghaj. Most disponuje priestormi na hru, odpočinok aj výsadbu.

Architekti z ateliéru Brearley Architects + Urbanists navrhli multifunkčný most Yuandang, ktorý je hybridnou stavbou. V praxi to znamená, že sa máte možnosť dostať suchou nohou cez mokraď respektíve zátoku na druhú stranu, ale súčasne si môžete posedieť, hrať sa alebo len tak relaxovať a sledovať okolie.

Moderný most, ktorý je večer podsvietený, pripomína hada alebo vlniacu sa gymnastickú stuhu. Architekti, ktorí majú svoje sídlo v Austrálii a pobočku v Číne, mohli navrhnúť jednoduchú priamočiaru stavbu najkratšou vzdušnou čiarou, ktorá by peším aj cyklistom skrátila cestu a dala možnosť na odpočinok.

Lenže projekt sa tak trochu „zvlnil“ a vyvinul v hru s tvarmi, materiálmi a funkciami. V konečnom výsledku sa dizajnéri inšpirovali tradičnými čínskymi motívmi ako sú had, stuha, sochárstvo a mytológie. Vlniaci sa most má nakoniec dĺžku 586 m a šesť metrov na šírku.

Most je rozdelený do troch pruhov – pre cyklistov, chodcov a na vegetačný pás. Vo vybraných miestach nájdeme posedenie, v určitých úsekoch potom zase kombináciu zelene vo forme kríkov a stromov. Až zeleň viac vyrastie mal by byť dosiahnutý vďaka subtílnej konštrukcii mostu dojem plávajúcej záhrady.

V centre mostu je najširší priestor, kde nájdeme špeciálne navrhnutý pavilón kombinujúci posedenie v perforovanej pomačkanej kovovej konštrukcii. Prikrytá je subtílnym plechovým zastrešením s organickými tvarmi, ktoré odrážajú experimenty so súčasným matematickým modelovaním.

-jj-, zdroj a foto: Brearley Architects + Urbanists, Dezeen