Za kamennou hradbou

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Architekti čerpali inšpiráciu stvárnenia «Villy Stone» nielen v priaznivých danostiach pozemku – v ústraní, na návrší pod zalesneným kopcom s malebným výhľadom dolu na mestečko a do ďalekej krajiny, ale aj v hlbokej histórii. Použité stavebné články sa totiž odvolávajú na stredoveké «donjony».

Aj pri zbežnom pohľade na stavebnú produkciu ateliéru topinka architekti sa dá bezodkladne odčítať jasný autorský rukopis: najmä pri prepychových sídlach a vilách zaujmú silné tvaroslovné rysy, nástojčivosti horizontál, stavebné štruktúry expandujúce do šírky v pohodlných proporciách, ortogonálne kompozície, ktorých predpokladom sú štedro dimenzované pozemky. Horizontálnosť, expanzia aj štedrosť sú inherentnými (neodškriepiteľnými) vlastnosťami jednej z nedávno dokončených novostavieb v portfóliu ateliéru – «Villy Stone». Tak pôdorysný, ako aj priestorový plán v tomto podaní predstavuje dobre overené «časopriestorové kontinuum», pole mnohých plošín, ktoré v pravouhlom rytme modelujú každodennosť domáceho života, usmerňujú jeho tok a ochraňujú jeho pokoj. Ochrana je, koniec koncov, jedným z kľúčových námetov stavby. Architekti prostredníctvom názvu «Stone» – teda «kameň», odkazujú svoj asociatívny trysk inšpirácie. V ich predstavách je súkromný dom hradom – útočiskom za mohutnými valmi či kamennými hradbami, «donjonom» ako poslednou obrannou líniou na stredovekých hradoch, kam sa obyvatelia uchýlia, aby našli pokoj. Samozrejme, nepredstavujte si prenos inšpirácie do podoby nárožných vežičiek, vencov cimburí a padacích postov. Skúsený architekt Peter Topinka preniesol «donjon» len do náznakových fragmentov kamenných stien – samostatných plošín obložených nádherným kameňom. «‹Villa Stone› je inšpirovaná pocitom domova, zabezpečenia a bezpečia spojeného s hradom ako symbolom ochrany,» vysvetľuje. Moderný architektonický jazyk sa s hradnou inšpiráciou vyrovnal dekonštruktívne a expanzívne: jednotlivé línie horizontál – previsnutých konzol prekrývajúcich terasy, a balkóny sa dostávajú do protikladu s vertikálnymi plochami kamenných stien.

Viac o rodinnom dome «VILLY STONE» sa dozviete v článku Michala Lalinského, ktorý vyšiel v časopise Atrium 4/2024 na stranách 32 až 39.

Foto: Peter Topinka (s láskavým dovolením topinka architekti)