Horský trojlístok

Veľkorysá stavba «Trefoil Glass House», ktorá znesie pomenovanie «rodinné sídlo», no z funkčného hľadiska má zmysel ako víkendová horská chata pre väčší počet návštevníkov, je spoločným dielom majiteľa – náruživého lyžiara, a jeho architekta Jeremyho Jiha. Príbeh architektonickej realizácie sa začal písať niekedy v roku 2015, keď investor požiadal architekta o názor na staršiu stavbu, ktorá sa dostala do dražby v jeho obľúbenom lyžiarskom stredisku vo Vermonte.

Chata z roku 1976 mala nevýrazný charakter, príliš tmavý interiér a urgentnú potrebu generálnej opravy, no jej lokalita bola na nezaplatenie. Architekt jasnozrivým zrakom prehliadol potenciál predávanej nehnuteľnosti. Okamžite prinútil majiteľa, aby ju zakúpil, a vzápätí mu predostrel odvážne plány na jej prestavbu, ktorá by čo najvýstižnejšie zodpovedala jedinečnému miestu.



Viac sa o realizácii «Trefoil Glass House» od architekta Jeremyho Jiha dočítate v článku Michala Lalinského, ktorý vyšiel v časopise Atrium 1/2018 na stranách 42 až 51.

Foto: James Leng/photoforpress.com