Rubikova kocka

Architekti malého rodinného domu v Kalifornii sa vo svojom ideovom zámere odvolávajú na Rubikovu kocku. V ich výsledku však nehľadajte vzhľad farebných štvorčekov. Slávnu hračku sa pokúsili vyložiť skôr ako logickú modulárnu skladbu nadväzujúcich komponentov rodinného života.

Práca architektonického ateliéru Studio VARA, ktorá nadväzuje na povestné americké tradície «hrejivého modernizmu», a súčasne rešpektuje módne výzvy holistického prístupu, sa zapáčila mladému kalifornskému páru. Chcel totiž zužitkovať drobunký, no celkom šikovný pozemok v prominentnej lokalite starého Pala Alta.

Náročné zadanie – vtesnať do limitovanej výmery pozemku štedrý architektonický program, ktorý by vyhovoval činorodej päťčlennej rodine, zverili do rúk architektom s úspešnými, a najmä dômyselnými realizáciami po celom sanfranciskom regióne. Architektov vyzvali, aby v duchu svojho rukopisu navrhli malý, flexibilný domček s veľkým potenciálom.

Foto: Matthew Millman Photography (s láskavým dovolením v2com)

Viac o rodinnom dome v starom Palo Alte sa dozviete v článku Michala Lalinského, ktorý vyšiel v časopise Atrium 4/2019 na stranách 40 až 49.