Vzácny čas

Tradičné ukazovatele času – náramkové hodinky, sú nielen hodnotnými kusmi hodinárskeho a klenotníckeho umenia, ale aj dômyselnou pripomienkou toho, ako nás digitálna súčasnosť škrtí časovým deficitom a môžeme (máme!) sa v prúde času aspoň na chvíľu zastaviť.

Spolupráca medzi Louisom Erardom a formáciou seconde/seconde/ (teda majstrom hodinárom Romaricom Andrém) vyústila do jemne ironického modelu «Le Régulateur».

Majster dostal voľnú ruku, a tak premenil ikonický regulátor na apropriačnú hru, pri ktorej sprístupnil fenomén «vintage» hodiniek generácii vyrastajúcej na Banksym. Fór tkvie v minútovej ručičke, ktorá raz za hodinu ukáže povedomý odkaz «404 Error».

Rakúska módna návrhárka Flora Miranda sa pokúsila preniesť vzdušnosť svojej «volánovej» módy aj do vzhľadu ciferníka limitovanej série «True Thinline Deep Web» od kultovej značky Rado. Výsledkom je komplexný grafický ornament mikrotlače na pohyblivých akrylátových diskoch, ktorý vytvára pri pohybe hypnotickú optickú ilúziu.

Foto: Louis Erard a Rado
/
Ďalšie výnimočné príklady klenotníckeho a hodinárskeho kumštu nájdete v redakčnom výbere Extra, ktorý pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v magazíne Atrium 6/2021 na stranách 98 až 102./