Chuť výnimočnosti

Vôňa rannej kávy, večný zhon či pohoda rodinnej večere alebo posedenie s priateľmi. Väčšina udalostí našich všedných dní je úzko spojená s jedlom a priestorom, kde ho pripravujeme. Miestom, kde prebieha väčšina našich rodinných sociálnych interakcií a kam majú prístup iba naši najbližší priatelia. Je osobnou zónou, v ktorej často spoločne prežívame a diskutujeme najdôležitejšie okamihy a udalosti našich životov. Toto eklektické prostredie je miestom, kde sa v najväčšej možnej miere kombinuje estetika s funkčnosťou. Zoznam priorít a kladených požiadaviek obvykle výrazne prevyšuje ostatné miestnosti našich domácností. Naše nároky a očakávania sú vysoké. Vďaka nim následne v tom správnom prostredí a fungujúcom živom organizme môžeme tvoriť, objavovať a písať nielen naše kulinárske kapitoly. Na pozadí silnej gastronomickej tradície Talianska vznikla spoločnosť, ktorá tvorbu kuchynských priestorov povýšila na umenie. Na jej počiatku stála rodinná súdržnosť a láska k jedlu. Presne pred sto rokmi Silvio Fortuna starší znovuotvoril stolársku dielňu, ktorú kedysi dávno (ešte v roku 1816) zriadil jeho prastarý otec. Arclinea ani po sto rokoch nestráca dych. Práve naopak. Od roku 2018 je súčasťou Design Holding, pod ktorý patria velikáni ako B&B Italia Group, Flos či Louis Poulsen. Vytvára kuchyne, kde sa tvorba stáva pôžitkom a fantázia môže voľne pracovať – kuchyne racionálne, variabilné, inovatívne a kreatívne nadčasové.

Foto: Arclinea

O storočnici značky Arclinea aj jej kuchynskej výnimočnosti sa dočítate viac v článku Jany Kumorovitzovej, ktorý vyšiel v časopise Atrium 2/2025 na stranách 14 a 15.