Priamou rečou

Čo vystihuje záhradný nábytok v sezóne 2018? Je to tvarová ľahkosť a vzdušnosť, zrozumiteľnosť určenia i priamosť pôvabu, ktorá sprevádza pohodlie na terasách alebo v záhradách.

Na obrázku: ozveny štýlu «mid-century modern», ale aj vzdialená ponáška na estetiku japonskej architektúry vystihujú novú kolekciu záhradnej výbavy «San» od Manutti. To najcennejšie na nej je však dizajnérsky dômysel spracovaný Lionelom Doyenom. Jeho riešenie vychádza z jednoduchého nápadu uplatniť rovnaký modul v rôznych situáciách – ako stolík, lavicu, ležadlo, pohovku či dvojmiestne sedadlo. Nádherne vypracovaná lavica spájajúca drevo iroko s lakovanou oceľou mení svoj účel prostým pripínaním prvkov čalúnenia.

Foto: Manutti (manutti.com)

Na obrázku: systém «Brixx» je prvý celočalúnený nábytok v ponuke značky Dedon, ktorá sa aj v našich končinách teší popularite najmä kresielkami s plastovými výpletmi. V prípade «Brixx» zachytila tendenciu servírovať «čalúnené pohodlie» pod holým nebom, preto v spolupráci s dizajnérkou Lorenzou Bozzoli zostavila hravú nábytkovú skladačku s maximálnou variabilitou. Vďaka zosúladeniu taburetov v troch veľkostiach a voľne uloženým operadlám sa systém «Brixx» dá reťaziť do ľubovoľných konfigurácií podobne ako stavebnica domina. Výrazný diagonálny steh i zharmonizované farby čalúnenia tvoria zreteľný, no zároveň nevtieravý motív nábytku.

Foto: Dedon (dedon.de)

Ďalšie pestré nápady súčasného dizajnu určeného do záhrad a na terasy prináša redakčný výber Extra, ktorý pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v časopise Atrium 2/2018 na stranách 54 až 61.