Veľká nádhera

Vnímavým turistom a pravidelným návštevníkom milánskeho Salone del Mobile isto neuniklo, že na jeseň 2014 sa v panoráme mesta objavil nový úkaz – «Bosco Verticale». Dve výškové stavby sa stali miestnou atrakciou s medzinárodným renomé ovenčeným viacerými oceneniami. Udivujúca nie je ani ich výška, ale predovšetkým zeleň, ktorá bujne vyrastá z každej lodžie a terasy. Presne v zmysle názvu «Bosco Verticale» – vertikálny les.

Všetkých 27 bytov v jednom z domov zariaďovala dvojica talianskych spoločností Molteni&C a Dada, ktoré sú dnes v širšom portfóliu značiek združených pod hlavičkou Molteni Group. Pre byt na 22. poschodí prizvali k spolupráci dizajnéra a architekta Mattea Nunziatiho, čo bola nanajvýš logická voľba.

Nunziati má ako autor dizajnu mnohých nábytkových kusov významný podiel na súčasnej luxusnej identite značky Molteni&C. Nunziati sa navyše ako architekt a dizajnér pohybuje výhradne v exkluzívnom prostredí, okrem nábytku a doplnkov navrhuje najmä reprezentatívne a nákladné rezidenčné a hotelové interiéry. Jeho ponímanie luxusu je však sofistikované a veľmi vzdialené od prvoplánovej konvenčnej podoby prepychu.

 

Foto: Max Zambelli

Viac sa o riešení milánskeho architekta dočítate v článku Eleny Alexy, ktorý vyšiel v časopise Atrium 3/2018 na stranách 32 až 39.