Nokturno na každý deň

V posteliach i nábytkovom zariadení spální, nad ktorými sa poriadne zamysleli súčasní priemyselní dizajnéri, zaznieva lahodná melódia úžitku, estetiky, zodpovednosti aj štýlovej rafinovanosti.

Na obrázku: Poltrona Frau. Názov postele «Coupé» je pripomienkou pretekárskych «športiakov», ktorých aerodynamické línie inšpirovali dizajnérov zo štúdia GamFratesi. Čisté svižné formy šviháckych automobilov pretavili do podoby koženého záhlavia s doplnkovou výstelkou kontrastnej textílie. V tvorbe týchto dizajnérov sa spája škandinávska citlivosť s talianskou remeselnou brilantnosťou, takže aj v návrhu «Coupé» si dali záležať na každej maličkosti – napríklad na spôsobe, akým sa záhlavie dotýka posteľového rámu. Všimnite si v ňom istú dávku nehy: akoby sa vodorovná podstava postele držala so záhlavím za ruku.

Na obrázku: Schramm. Prepychové posteľové štúdio Schramm predstavilo zámerne sparťanskú posteľ «Purebeds Ell». Za jej návrhom stoja sympatickí chlapíci z dizajnérskeho štúdia kaschkasch, ktorí sú známi inteligentnými modulárnymi riešeniami a nadčasovými kúskami. V tomto prípade premysleli jednoduchú posteľ vytvorenú z nebesky dokonalých matracov, ktorú úplne celú – vrátane hranatého záhlavia – obalili do celistvého návleku. Prísna pravouhlosť jeho strihu zdôrazňuje vizuálnu strohosť postele.

 

Foto: Poltrona Frau a Schramm

Mnohé ďalšie pozoruhodné príklady súčasného dizajnu spální prináša redakčný výber Extra, ktorý pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v časopise Atrium 5/2019 na stranách 62 až 69.