Os domova

Iba dva nábytkové prvky určujú esenciu domácnosti: posteľ a stôl so stoličkami. Bez nich sa žiaden interiér nemôže vydávať za skutočný domov. Kým posteľ zodpovedá nočnej fáze obytného pudu, stôl tvorí jej denný náprotivok – je osou, okolo ktorej sa krúti každodenný život obyvateľov.

Na obrázku: ARTIFORT. Stolička «Jima» vznikla v súčasnosti, no súčasne v tej najlepšej tradícii povojnového modernizmu. Francúzsky dizajnér Patrick Norguet v nej využil ladne vedenú siluetu čalúnenej škrupiny aj charakteristické kovové nohy. Stoličky na obrázku dopĺňa stôl «Clarion», ktorý je takisto vydareným návrhárskym spomínaním na štýl «mid-century modern».

Na obrázku: EMECO. Tvar legendárnej hliníkovej stoličky «1006 Navy Chair», ktorá sa preslávila použitím v ponorkách amerického námorníctva počas druhej svetovej vojny, začali vyrábať aj v materiálovej alternácii masívneho dreva. Z duba alebo orecha ich ručne vyrezávajú pensylvánski Amiši.

Foto: Artifort a Emeco

Ďalšie atraktívne príklady súčasného dizajnu v segmente stolov a stoličiek prináša redakčný výber Extra, ktorý pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v časopise Atrium 2/2020 na stranách 96 až 102.