Dom na každý pád

ývUmiestniť nejakú budovu do divočiny je radikálnym činom. Výzvou projektu «Fall House» bolo zvládnuť takú radikálnosť a navrhnúť dom v pravdepodobne najkrajšej prírodnej scenérii celého západného pobrežia. Dom s troma suitami «kotví» v prudkom svahu malebného pobrežia Big Sur v Kalifornii.

Rešpektuje okolie, a súčasne čerpá silu z fantastickej prírodnej krajiny pacifického pobrežia. Fascinujúcu stavbu navrhli architekti sanfranciského ateliéru Fougeron Architecture (pod vedením Anne Fougeron), pričom cielene pracovali na čo najtesnejšom prepojení krajiny a budovy – aby boli vzájomne «neoddeliteľné».

Jedinečný pozemok priam lákal na podobnú architektonickú exhibíciu. Nachádza sa na okraji prudkého útesu s nádhernými panoramatickými vyhliadkami na obzor a príboj, ktorý sa triešti o skaliská osemdesiat metrov nižšie. Architektom však nestačilo len zarámovať pohľadnicový výhľad nejakým obrovským oknom. Ich úlohou bolo riešiť zložitejšie problémy.

Foto: Joe Fletcher Photography (s láskavým dovolením Photoforpress.com)

Viac o kalifornskej rezidencii na útesoch Big Sur sa dozviete v článku, ktorý vyšiel v časopise Atrium 2/2020 na stranách 26 až 37.