Hľadanie strácajúceho sa času

Je dobré, že v regiónoch po celej Európe prebieha agilná prax architektov, dizajnérov a ďalších podnikavcov, ktorí s ochranným úmyslom vyhľadávajú zvyšky remeselných tradícií skôr, než by sa nenávratne stratili v toku času.

Vôľu nájsť miestnych majstrov vytrácajúceho sa remesla ochotných premýšľať v súčasnom dizajnérskom jazyku prejavil aj francúzsky architekt Jérémie du Chaffaut. Oblasťou jeho záujmu sa stalo rodné Provensálsko – región južného Francúzska, ktorý bohatosťou krajiny i kultúrnej bázy zabezpečuje naozaj pestrý repertoár remesiel.

Jérémie vyštudoval interiérový dizajn na parížskej škole Penninghen. Ako vyhľadávaný autor interiérových riešení butikov pre mnohé luxusné značky sa snaží rozvíjať zrelú autorskú filozofiu. Definuje ju heslom: «Krása sa má pestovať a odkaz dedičstva zachovávať.»

Náklonnosť ku krásnym starým veciam ho sprevádza odmalička, preto sa vrátil do rodného kraja, aby v spoločnom úsilí s remeselnými majstrami vypracoval zemitú kolekciu nábytku a keramiky Éditions Midi.

Foto: Éditions Midi

Článok o zachovávaní remeselných tradícií v Provensalsku pripravil Michal Lalinský. Vyšiel v časopise Atrium 4/2020 na stranách 58 až 63.