Potešenie na vašej strane

Súčasný dizajn záhradného nábytku dodá spoľahlivú dávku okamžitej radosti. Nielenže poteší prepracovanou eleganciou, úžitkom či environmentálnou angažovanosťou, ale spája sa predovšetkým s toľko žiadaným oddychom, príjemne stráveným na čerstvom povetrí.

Gloster: oddychový záhradný nábytok «Dune» využíva vo svojom dizajnérskom riešení osvedčenú trojkombináciu odolných materiálov: hliník (v podobe ergonomicky tvarovaného operadla), tíkové drevo (na podnoži kresiel či gaučov) a exteriérovú tkaninu čalúnenia. Posledný spomínaný materiál dodal dizajnér kolekcie Nemec Sebastian Herkner v najvyspelejšej podobe 3D tkaniny s uvoľnenou, akoby prešívanou textúrou. www.gloster.com

Kettal: dizajn jedálenskej stoličky «Band» je zámerne schematický, takmer primitívny a strohý, s konštrukčnou podstatou konceptuálne rozbitou na základné elementy s cieľom narušiť klasickú formalitu záhradného nábytku. Dizajnérka Patricia Urquiola navrhla obnaženú, jasne konštruovanú kostru z plochých profilov (buď z tíkového dreva, alebo hliníka) a napla na ňu špeciálnu exteriérovú tkaninu z kolekcie «Terrain».

Okrem jedálenskej stoličky s lakťovými opierkami či bez nich sa zmysluplná primitívnosť série «Band» vyníma aj na nízkom klubovom kresle. www.kettal.com. Ďalšie vydarené príklady súčasného exteriérového nábytku prináša redakčný výber Extra, ktorý pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v časopise Atrium 1/2021 na stranách 88 až 94.

Foto: Gloster a Kettal