Park na streche

Stavitelia v Hongkongu dlhodobo preukazujú, že čo sa týka veľkoleposti, len málokto sa im vyrovná. Jagavá panoráma tejto metropoly s impozantnými mrakodrapmi má vo svete len ťažko konkurenciu. A v súčasnosti sa Hongkong vďaka bezprecedentnému celosvetovému zameraniu na ekológiu v rámci neutíchajúcej stavebnej horúčky orientuje čoraz zelenšie.

Environmentálne naplánované projekty sa tu, samozrejme, takisto realizujú v grandióznom štýle. Nie je to inak ani v prípade ohromujúceho pobrežného multifunkčného komplexu K11 Musea, ktorý okrem rezidenčných a kancelárskych budov obsahuje aj údajne najkrajšie luxusné nákupné centrum v Hongkongu.

Najnovším prírastkom do rodinky sklom zaliatych výškových budov je aj prírodný náučný park, ktorý sa rozprestiera na streche ôsmeho podlažia jednej z novších stavieb komplexu. Za realizáciou K11 Musea je v podstate rodinná firma. S developmentom začal starý otec Cheng Yu-tung v jednom z najživších miestnych prístavov už v sedemdesiatych rokoch, aby na jeho developerské snahy neskôr plynule nadviazal jeho syn a naostatok aj vnuk Adrian Cheng, súčasný šéf neustále expandujúcej spoločnosti.

Foto: Otto Ng/LAAB Architects (s láskavým dovolením v2com)

O múzeu biodiverzity K11 Musea sa dozviete viac v článku Lenky Čičvary, ktorý vyšiel na stranách 134 a 135 vo vydaní Atrium 1/2021.