Gramofón Turntable by Brian Eno

Britský hudobník, spevák, vizuálny umelec a producent Brian Eno zjavne nestarne. Nedávno navrhol pre londýnsku galériu Paula Stolpera limitovanú edíciu originálneho gramofónu, ktorý spája potešenie z hudby aj svetelnej scenérie.

Dnes už 73-ročný ostrovný všeumelec, ktorý rád predbieha dobu, je považovaný za jednu z najvplyvnejších osobností súčasnej elektronickej hudby. Okrem toho ako vizuálny umelec od 70. rokov minulého storočia vystavuje svoje diela po celom svete. Pri svojom poslednom projekte pre Paul Stoper Gallery spojil obe svoje vášne hudbu a dizajn. Výsledkom je séria psychadelických a farby meniacich LED gramofónov.

Moderný gramofón je vyrobený je z akrylátového skla, LED diód a sérii ukrytej elektroniky, ktorá dodáva gramofónu vopred definované farebné scény. Brian Eno chce poslucháčov pripútať k hudbe, keď nemôžu počúvať hudbu živú na koncertoch a v kluboch. Gramofón má osvetľovacie mechanizmy integrované do základne aj otočného disku, čo vedie k voľnému toku jedinečných farebných kombinácií počas prehrávania hudby.

Turntable alebo Gramofón od Briana Ena plynule prechádza kombináciami zvodných, vlastnoručne vytvorených farebných scén pomocou série prepletených LED svetiel. Rozšírením časových hraníc dielom, ktorý zdanlivo nemá začiatok ani koniec, žiadnu konečnosť, Eno navrhuje ľudom, aby chvíľu zostali na jednom mieste,“ vysvetľuje galerista Paul Stolper k vlastnoručne podpísanému gramofónu, z ktorého sa vyrobilo len 50 exemplárov.

Pokiaľ obraz visí na stene, nemáme pocit, že nám niečo chýba, keď tomu nevenujeme pozornosť. Napriek tomu s hudbou a videom stále očakávame nejaký druh drámy. Moja hudba a videa sa menia, ale menia sa pomaly. A menia sa tak, že nezáleží na tom, či vám kúsok chýba,“ dodal Brian Eno. Jeho gramofón má pôdorys štvorca so stranami o dĺžke 42 centimetrov.

-jj-, zdroj a foto: Paul Stolper Gallery