Multifunkčné mólo The Leaf

Britský architektonický ateliér a dizajnérske štúdio Heatherwick navrhlo pre juhokórejskú metropolu – Soul nové zábavné viacúčelové mólo. Bude sa plaviť pod názvom The Leaf (List) na rieke Han.

Mólo, ktoré by malo byť z majoritnej časti zastrešené, bude napojené na promenádu a priliehajúcu športovú respektíve kultúrnu štvrť. Heatherwick Studio nazvalo mólo The Leaf alebo List podľa designu pripomínajúceho list stromu.

Sedem výčnelkov sa bude zdvíhať alebo skláňať nad hladinou rieky v rôznych veľkostiach. Mólo bude viacúrovňové a má mať hneď niekoľko využití. Najdôležitejšia bude nástupná plocha pre vodné taxi, vonkajšie hľadisko pre menšie respektíve komorné predstavenie a park na streche s vyhliadkovými miestami.

„V srdci nášho projektu je myšlienka hravej pospolitosti. Chceme, aby to bol osviežujúci a dynamický nový občiansky priestor pre mesto Soul, kam sa ľudia prichádzajú smiať, preskúmavať a prepájať. Namiesto radostnej a obnovujúcej pre každého,“ povedal Stuart Wood z Heatherwick Studia.

Ich mólo bude stať vedľa veľkej športový a kultúrnej štvrti s dvoma halami, bazénom, hotelom, obchodným centrom, promenádami a cestou nad hladinou rieky. Dokončenie je postupne naplánované v niekoľkých fázach až do kalendárneho roku 2029.

-jj-, zdroj a foto: Heatherwick Studio