Park Little Island

Vo Veľkom jablku otvorili novú architektonickú „vychytávku“. V centre New York City na rieke Hudson vyrástol malý umelý ostrov, ktorý bude slúžiť ako alternatívny park. Dostal názov Little Island (Malý ostrov).

Zámer postaviť spomínaný park na umelom ostrove pripomínajúci kvetiny je známy už od roku 2014, teraz ho sprístupnili pre verejnosť. Navrhol ho britský architekt a designér Thomas Heatherwick, ktorý ako materiál použil betónové piliere, ktoré sa rozširujú na svojich vrcholkoch do zvlnenej štruktúry.

Park pôsobí ako zaujímavá destinácia a nie t pochýb o tom, že sa stane vyhľadávaným miestom nielen pre miestne deti, ale aj turistov. Pokiaľ v metropole východného pobrežia USA pôjdete po13th Street narazíte medzi mólami Pier 53 a Pier 57 na rieke Hudson na unikátny verejne dostupný park.

Tento park nahradil pôvodné mólo Pier 55. Unikátnu architektúru parku navrhol pred viac ako siedmi rokmi Thomas Heatherwick so svojim londýnskym Heatherwick Studio. Little Island má dve prístupové vesty vo forme drevenej lávky, ktoré iste budú využívané ako jedna pre vstup a druhá pre výstup.

Verejný park s kopcovitou štruktúrou má rozlohu 2,4 akrov a záhradnú architektúru tam malo na starosti štúdio Mathews Nielsen Landscape Architects (MNLA), ktoré sa snažilo umocniť zážitok z návštevy a poskytnúť okrem výhľadov na mesto tiež rozmanitý park.

Na ostrove nájdete viacero kľukatých cestičiek, rôzne druhy posedenia, miesta s tieňom aj plochy pre rôzne aktivity. Ostrov je tiež bohatá plávajúca botanická záhrada s 35 druhmi stromov, 65 druhmi kríkov, 290 odrodami tráv, trvaliek, cibulovín a ďalších rastlín. Mnohé vybrali kvôli svojej príťažlivosti pre vtákov a opeľovací hmyz. Návštevníkom má priestor priniesť potešení, prekvapenie a relax.

-jj- zdroj a foto: Little Island a Michael Grimm