Rok Tigra

Možno ste pre pretlak iných udalostí ani nezaregistrovali, že sme prvého februára vstúpili do roku Tigra. V 12-ročnom cykle čínskeho zverokruhu je tiger v poradí tretie z dvanástich zvierat. Legenda hovorí, že Nebeský cisár v deň svojich narodením usporiadal súťaž pre všetky zvieratá. Ich úlohou bolo prekonať prekážky a dostať sa do paláca. Súťaž stanovila poradie 12 zvierat.

Prvý prišiel do Nebeského paláca potkan, ktorý presvedčil byvola, aby ho niesol. No tesne pred cieľom potkan zoskočil z jeho chrbta, predbehol byvola a bol prvý. Druhý stál pred Nebeským cisárom byvol. Tretím zvieraťom v poradí bol tiger. Jediný dravec vo zverokruhu. Jeho vláda sa opakuje každých dvanásť rokov. Len pripomeniem, že ku každému znameniu patrí v čínskom lunárnom kalendári aj konkrétny prvok – drevo, oheň, zem, kov a voda. Rok 2022 je teda v znamení vodného Tigra. Kombinácia dvanástich zvierat a piatich prvkov určuje 60 znamení, z čoho vyplýva, že rovnaké spojenie zvieraťa a prvku sa opakuje len raz za 60 rokov.

Kým vlaňajšiemu roku vládol ťažkopádny Byvol, aktuálny je pod nadvládou dynamického a spontánneho Tigra. A ten praje kreativite, inováciám a celkovo zmenám. Ľudia, ktorí sa narodili v tomto znamení, disponujú vlastnosťami, akými je odvaha, dynamika a schopnosť viesť druhých. Sú prirodzenými autoritami s výraznou charizmou a sebavedomím. Tiger v čínskom horoskope je akýsi dravec s ambíciami. Z ich negatívnych vlastností treba spomenúť, že im pravidlá nič nehovoria – pravdaže, ak ich nevytvorili oni. Majú sklon k neposlušnosti a bláznivým nápadom. Najradšej kráčajú vlastnou cestou.

Aj spoločnosť SPPARC kráča vlastnou cestou. V ich londýnskom projekte Bourough Yards ju našli v spojení charakteristickej identity miesta a nového života. Spojili hodnotné dedičstvo s moderným spôsobom života. Vzniklo pulzujúce umelecké dielo. Autori mali od počiatku projektu jasný cieľ: ponúknuť na brehu rieky Temže objavenie známeho, ale iným spôsobom.

Rok vodného Tigra, ktorý je takmer celý pred nami, praje kreativite. Som presvedčený, že ak aktivitu a tvorivosť vložíme do nášho konania, posilníme tým energiu vodného Tigra a na konci dňa nám všetkým môže priniesť dobro a prosperitu.

Ivan Mičko