Swatch X Center Pompidou

Spoločnosť Swatch otvára dvere do jednej z najväčších svetových zbierok moderného a súčasného umenia s kolekciou hodiniek Swatch X Center Pompidou.

Poltucet ikonických majstrovských diel z parížskej galérie je pretvorených do podoby výrazných hodiniek, vrátane diel Fridy Kahlo, Amedea Modiglianiho, Roberta Delaunaye, Vasilije Kandinského a Pieta Mondriana. Čas je taký, aký si ho urobíte, a spoločnosť Swatch verí, že v každodennom živote ľudí by malo byť viac času na umenie.

Od roku 1985 vydáva značka sériu exkluzívnych hodiniek Swatch Art Special. A v roku 2018 ju značka posunula na ďalšiu úroveň vďaka sérii Museum Journey, v rámci, ktorého múzea poskytujú spoločnosti Swatch prístup ku svojim majstrovským dielam, aby sa najviac ikonické umelecká diela sveta stali dostupné pre každého.

Svoje dvere značke Swatch zatiaľ otvorili Rijksmuseum v Amsterdame, Národné múzeum Thyssen-Bornemisza v Madride, Musée du Louvre v Paríži, The Museum of Modern Art (MoMA) v New Yorku a teraz Centre Pompidou. Synergia medzi spoločnosťou Swatch a Centre Pompidou je zrejmá. Majú spoločný cieľ sprístupniť umenie všetkým.

 

Sú revoluční, Swatch prináša umenie na zápästie a Centre Pompidou prináša umenie masám. Žiarivé farby a priehľadné detaily sú charakteristickými znakmi švajčiarskej značky hodiniek a budovy postavenej z ocele, trubiek v základných farbách a vyhlásených eskalátorov s presklenými bočnými stenami, ktoré umožňujú okoloidúcim prezerať si umenie.

 

Kolekcia Swatch X Centre Pompidou je posledná z dlhej série spoluprác, ktorá začala v roku 1985, keď predstavili v múzeu prvé hodinky Swatch Art Special s Kiki Picassom. V roku 1999 jeden z architektov budovy, Renzo Piano, previedol architektonický podpis do hodiniek JELLY PIANO. V rovnakom roku, počas rekonštrukcie Centre Pompidou, vytvorila spoločnosť Swatch najväčší exteriérový billboard na svete.

Obsahoval ikonický výrok „Vous aussi, vous êtes notre musée“, čo v preklade znamená „Aj vy ste naše múzeum“, a dostal sa do Guinnessovej knihy rekordov.  Spoločnosť Swatch predstavuje poltucet majstrovských diel z Centre Pompidou, doplnených o charakteristické znaky a nečakané detaily. Kolekcia nositeľných umeleckých diel, ktoré vnesú do každého dňa štipku farieb a kultúry.

 

Portrét Dédie, Amedeo Modigliani
Hodinky oslavujú talianskeho umelca, ktorého ikonické portréty zachytili tvár Paríža na počiatku dvadsiateho storočia. Hodinky Swatch obsahujú umelcov podpis na remienku Gent, kovovou povrchovou úpravu číselníku a nečakaný odtieň jednofarebnej ružovej farby na puzdre, spone, pútku a ručičkách.

Kolotoč, Robert Delaunay
Hodinky sú inšpirované treťou verziou obrazu, ktorú autor vytvoril potom, čo zničil prvé dve verzie. Delaunay sa snažil zobraziť pohyb prostredníctvom farieb, čo spoločnosť Swatch neústupne chcela zachytiť. Špeciálny výrez ciferníku s rôznymi farbami zaisťuje dynamický prvok designu týchto hodiniek Gent.

Eiffelova veža, Robert Delaunay
Hodinky stvárňujú slávne umelcove zobrazenie parížskej pamiatky v celom jej rohu. Proporcie hodiniek Gent zostávajú verné Delaunayovmu originálu, zatiaľ čo číselník, remienok a ručičky majú žiarivo červenou, žltou, oranžovou a modrou farbu.

The Frame, Frida Kahlo
Hodinky Swatch stvárnili jeden z najslávnejších autoportrétov tejto umelkyne, ako zrkadlový obraz dokonale rozdelený medzi šesť a dvanásť hodín na číselníku. Na prednej strane hodiniek New Gent sa objavujú žiarivé slávnostné farby, ktoré dokonale vyvažuje ružový podklad a spodná strana remienka.

Modrá obloha, Vasilij Kandinskij
Hodinky sú pokračovaním autorovej fascinácie modrou farbu. Hodinky Swatch reprodukujú Kandinského hlbokú a texturálnu maliarsku techniku na design New Gent a obsahujú mnoho zaujímavých postáv, ktoré obývajú pôvodnú maľbu.

 

Červená, modrá a bílá, Piet Mondrian
Hodinky vzdávajú hold zakladateľovi geometrické abstrakcie, ktorého vplyv sa najviac prejavil v oblasti módy, architektúry a designu. Spoločnosť Swatch zaistila, že na hodinkách New Gent, doplnených matným čiernym číselníkom a nadrozmernými ručičkami, sú zobrazené presné tóny pôvodného umeleckého diela.

.jj. zdroj a foto: Swatch