Infinitus Plaza

Britský architektonický ateliér Zaha Hadid Architects predstavil v Ázii ďalší unikátny projekt. V čínskom meste Baiyun New Town v provincii Guangzhou ukázal moderné nábrežie s dominantnou novostavbu administratívnej budovy Infinitus Plaza.

Sofistikovaný komplex s futuristicky tvarovanou budovou sa nachádza na pozemku s rozlohou 185.643 m2, ktorý pozostáva z dvoch stavebných plôch. Tie sú vo vzduchu prepojené zelenými strechami a vytvárajú vertikálny areál pre LKK Health Products Group a značku zdravotníckych produktov Infinitus. Atraktívnu budovu tvorí dvojica prepojených organicky tvarovaných objemov spojených mostom.

Vďaka nadčasovým tvarom budov je docielený pomyselný symbol nekonečnosti. Najzaujímavejšia je perforovaná fasáda. Nová kancelárska budova vznikla v oblasti bývalého letiska Baiyun, ktoré je tak priamo spojené s centrom mesta Guangzhou, ale tiež priľahlými parkmi. Patrik Schumacher so svojou „crew“  dostali za úlohu navrhnúť a postaviť novú kancelársku budovu  pre spoločnosť Infinitus China.

Cieľom bolo vytvoriť pracovné prostredie, ktoré by podporovalo konektivitu, kreativitu a podnikavosť. Infinitus Plaza pozostáva z dvoch budov so zaobleným obdĺžnikovým pôdorysom, kde každá z budov má centrálne atrium. Atrium vnáša do interiéru prirodzené denné svetlo. Budovy sú spojené dvoma mostmi v dvoch rôznych úrovniach, ktoré sa vzájomne krížia. Cieľom designu je navodiť dojem nekonečnosti a to ako v usporiadaní architektúry, tak vnútorného priestoru.

Azda najzaujímavejšou časťou novej atraktívnej budovy sú ochodzi s perforovanou kovovou fasádou v medených odtieňoch. Do interiéru sa prenáša organické pojatie fasády a napríklad tak zaoblené výrezy, oblá presklená fasáda átria, zdobenie vnútorných stien, líniové osvetlenia aj klenutie stropov. Okrem kancelárskych priestorov nájdeme vo vnútri laboratória, výskumné zariadenia, relaxačné zóny, telocvičňu, reštaurácie i kaviareň.

Guangzhou Infinitus Plaza sa plánuje stať novou bránou do novej Baiyun Central Business District, ktorá bude zahŕňať poltucet komunít vyvinutých v okolí bývalého letiska Baiyun. Medzi dvoma stavebnými stopami prebieha linka metra číslo 2 v Guangzhou, čím sa zabezpečí, že lokalita bude prepojená so zvyškom mesta. Náklady na celý projekt by mali dosiahnuť sumu 4,5 miliardy RMB (približne 659 miliónov USD).

-jj- zdroj a foto: Zaha Hadid Architects