Tunelový komplex Wenming East

V takmer trojmiliónovom čínskom meste Chaj-kchou (Haikou) postavili modernú a účelnú sieť podzemných tunelov s názvom Wenming East. Komplex s celkovou dĺžkou 4380 m sa nachádza až 23 m pod zemou.

Tunelový komplex odvedie dopravu zo zemského povrchu do podzemia a ďalej potom pod vodou na pevninu. Architektonické štúdio Penda China pre tieto tunely navrhlo efektné presvetlené výjazdy na spôsobom moderných športových štadiónov. Namiesto tradičných LED osvetlení dostal prednosť prístrešky, ktoré lepšie rozptyľujú svetlo. Nad každým vjazdom sa tak tyčí futuristický prístrešok.

Chaj-kchou je hlavné a najväčšie mesto čínskej ostrovnej provincie Chaj-nan, ktoré sa snaží zachytiť moderné reformy v Číne. Má status mestskej prefektúry a pozostáva zo štyroch mestských obvodov. Celková rozloha Chaj-kchou je 2304,84 km², pričom v roku 2020 v ňom žilo približne 2,873.300 obyvateľov (pozn. viac ako 97 % obyvateľov tvoria Chanovia.

Chaj-kchou leží na severnom brehu Chaj-nanu naproti z pevniny vybiehajúcemu polostrovu Lej-čou, od ktorého je oddelené Chajnanskou úžinou. Panuje tam tropické podnebie a teploty sa v lete niekedy vyšplhajú až na 39,6 °C. Asi 2720 m z celkovej dĺžky mosta je potom umiestnených pod riekou Nandu. Je to vôbec po prvý raz, čo v Haikou mosty nahradili podzemné tunely.

Cesty v meste Chaj-kchou sú miestami až šesťprúdové a maximálna rýchlosť je obmedzená na 60 km/h. Dôvodom je zníženie hladiny nežiaduceho hluku.  Architekti z ateliéru Penda China navrhli celkovo tri vjazdy do tunelov, pričom každý má inú veľkosť. Autor pri kreatívnej tvorbe ovplyvnil fakt, že pri vjazde do tunelov musí na šoférov pôsobiť tzv. prechodová zóna, aby sa oči šoféra lepšie prispôsobili zmene.

-jj-, zdroj a foto: Penda China