Not A Hotel Ishigaki

Architekt Sou Fujimoto zaujal organický prístup k svojmu konceptu Not A Hotel. Moderný dovolenkový dom s kruhovým pôdorysom splýva harmonicky s krajinou na japonskom ostrove Ishigaki.

Minimalistická vila dokonale zladená s okolím disponuje vysadenou strechou. Jeho svieža zelená krytina spája kruhový betónový objem s pobrežím, čo umožňuje, aby štruktúra zostala takmer utajená, zatiaľ čo jediný strom a vodné zrkadlo ďalej maskujú budovu.

Vnútorne je dom nastavený pre desať hostí a ponúka otvorený koncept s obývacou izbou a jedálňou, ktorá sa cez bezšvové sklo od podlahy až po strop pozerá na pobrežie. Presklená fasáda sa otvára na vonkajšiu terasu, kde sa zdá, že 12 m dlhý bazén vybieha priamo do tyrkysového mora.

Ostrov Išigaki, tiež známy ako Išigakidžima, je japonský ostrov situovaný juhozápadne od Okinawa Honto. Súčasne sa jedná o druhý najväčší ostrov zo skupiny ostrovov Yaeyama, za ostrovom Iriomote. Nachádza sa približne 411 km juhozápadne od Okinawa Hontō, v prefektúre Okinawa.

PROFIL – Sou Fujimoto
Narodil sa v roku 1971 na ostrove Hokkaido.Po absolvovaní Katedry architektúry na Fakulte inžinierstva Tokijskej univerzity založil v roku 2000 tím Sou Fujimoto Architects. Po Grand Prize 2014 Montpellier International Design Competition (Larble Blanc) získal najvyššie ocenenie v medzinárodných súťažiach dizajnu v rôznych európskych krajinách (2015 – 2018).

V Japonsku ho  v roku 2020 vymenovali za dizajnéra sekretariátu japonskej medzinárodnej výstavy 2025. V roku 2021 ho vybrali ako projektanta terminálu pre cestujúcich na letisku Oita Kaijo a kampusu Co-Innovation University (predbežný názov) v meste Hida.

Medzi jeho hlavné diela patrí House of Music v Budapešti (2021), MakiArt Terrace Ishimaki City Complex (2021), Shiraiya Hotel (2020), L’Arbre Blanc (2019), Serpentine v Londýne. Gallery Pavilion 2013 (2013), House NA ( 2011), Musashino Art University Museum/Library (2010), House N (2008) atď.

-jj-, zdroj a foto: Not A Hotel, Sou Fujimoto