Dom Origami

Ako už samotný názov napovedá – Origami House je pomenovaný podľa legendárneho japonského umenia skladania papiera. Impozantný dom navrhla firma z Manhattanu – Leroy Street Studio a nachádza sa na v americkom Connecticute.

Každý ohyb strechy tvorí samostatnú kocku, ktorá rozdeľuje dom na samostatné obytné priestory vrátane troch spální, hudobnej miestnosti, kuchyne, telocvične, kúpeľov a herne. Spolu s komplexnými záhybmi rezidencie zahŕňa aj presklenú veľkú miestnosť inšpirovanú parížskou pyramídou Louvre vo Francúzsku.

Plne presklený obytný priestor ponorí interiér do výhľadu na susednú prírodnú rezerváciu a otvára sa na rozľahlú terasu s jazierkom Koi a vodopádmi. Okolo exteriéru sa nachádza osvetlený tenisový kurt, čerešňový sad a polia s poľnými kvetmi. Už samotný vstup do domu Origami definuje architektúru ako umenie.

Presklenná nehnuteľnosť sa rozprestiera na ploche viac ako 15 hektárov a hraničí s prírodnou rezerváciou. Len príroda a jej obyvatelia vás sprevádzajú, keď stúpate po súkromnej ceste prerušovanej čerešňovým sadom. Súčasne tak prechádzate okolo osvetleného tenisového kurtu pred príchodom na intímne nádvorie hlavnej rezidencie.

Tento dom s rozlohou 8500 štvorcových stôp má  aktuálnu predajnú cenu 6,5 milióna USD. Architektonický dizajn domu je majstrovským matematickým dielom, v ktorom sa jednotlivé kocky zdajú byť zložené do seba v zložitých stropných a okenných vyvýšeniach, len aby odhalili veľké otvorené priestory, ktoré pozývajú energiu prírody dovnútra.

-jj-, zdroj: Leroy Street Studio, foto: Compass