Plávajúce domy SeaPod

Spoločnosť Ocean Builders so sídlom v Paname, ktorá sa špecializuje na inovatívne námorné riešenia, navrhla moderné plávajúce domy – moduly na jednej centrálnej nohe tzv. SeaPod.

Približne 71% povrchu Zeme tvorí voda. Navyše, v prípade pokračujúceho topenia ľadovcov možno očakávať aj zvyšovanie morskej hladiny. Homo sapiens sa však doteraz vždy dokázal prispôsobiť a spoločnosť Ocean Builders zasa potvrdzuje svojim plávajúcimi domami, že je na vodný živel pripravená. Nová flotila plávajúcich domov je totiž doslova určená pre život na oceáne.

Futuristické príbytky spája kvalitné remeselné majstrovstvo v kombinácii s najmodernejšími ekologickými technológiami. Výsledkom je pohodlný a zároveň udržateľný životný štýl na mori. Sortiment zahŕňa tri modely, ktoré sú produktom holandského architekta Koena Olthiusa a jeho tímu z Waterstudio. Model SeaPod je určený na život vo vode, GreenPod je navrhnutý pre pevninu a EcoPod je ekologicky šetrný variant.

Model SeaPod podľa mnohých možno označiť za prvý ekologický plávajúci dom na našej planéte. Každý modul sa môže vo výške 8 m pochváliť obytnou plochou s rozlohou 830 m2. Trojpodlažný interiér zahŕňa okrem hlavnej spálne, obývačky, kúpeľne a kuchyne aj veľký úložný priestor. Obyvatelia týchto modulov môžu počítať s veľkými panoramatickými oknami s rozlohou 53 m2.

Unikátna štúdia SeaPod bude po dokončení plávať v prístave Linton Bay na severnom pobreží Panamy. Už na jeseň sa budú dať objednať moduly SeaPod, ktorých cena začína na sume 295.000 USD, ale môže vzrásť až na čiastku 1,5 milióna USD v závislosti od vylepšení a doplnkov. Ešte do konca budúceho kalendárneho roka by malo nájsť svojich majiteľov prvých 100 modulov, v roku 2024 sa počíta už s 1000 exemplármi.

-jj-, zdroj a foto: Ocean Builders a Koen Olthius