Chyba paralaxy*

(*na fotografii: rozdiel medzi výrezom skutočnosti v hľadáčiku fotoaparátu a výrezom skutočnosti na skutočnej snímke)

Architektonické a dizajnérske štúdio UF+O (skratka Urban form+object, India) nedávno dokončilo svoj interiér «Oak Home», exkluzívny priestor v prostredí divokej poloslumovej zástavby na predmestí Bombaja. Bombaj je druhým najľudnatejším mestom, a zároveň finančným centrom Indie. Je to mesto plné exotických paradoxov, kde má genius loci ako správne indické božstvo dve tváre: extrémne prepychovú a extrémne núdznu. Za stenami domu, ktoré okoliu neprezrádzajú vnútornú kvalitu, je zrealizovaný kozmopolitný interiér, z ktorého cítiť západné vplyvy – a  obstál by všade vo svete.

Projekt dostal názov «Dubový domov» podľa materiálu použitého kde-tu na prvkoch zariadenia. Vo svojich rôznych podobách je dub dnes už tradičným a osvedčeným interiérotvorným materiálom a možno povedať, že po viac ako desaťročí jeho intenzívneho aplikovania cítiť nastupujúcu únavu a túžbu po niečom asertívnejšom či originálnejšom. Pri konzervatívnej realizácii, akou je indický «Oak Home», je však ešte stále spoľahlivým partnerom.

Foto: Suleiman Merchant

Viac o pôvabnom bytovom interiéri v Bombaji sa dozviete v článku Dušana Kočlíka, ktorý vyšiel v časopise Atrium 4/2023 na stranách 34 až 41.