Svätenie bohyne Hygiey

Malé hygienické zákutia kúpeľní sa vďaka prenikavej elegancii tvarov, materiálov či estetických kódov súčasného dizajnu menia na svätyne – v nich zohráva dôležitú úlohu každodenná blahodarnosť telesnej i duševnej očisty.

Kaldewei: voľne stojaca smaltovaná oceľová vaňa «Meisterstück» spája organický, prírodný dizajn s nekompromisne dlhou životnosťou recyklovateľnej smaltovanej ocele Kaldewei. OYO DUO je úplne nový kľúčový výrobok zo sveta LUXSTAINABILITY od spoločnosti Kaldewei. Rodinná spoločnosť v tomto koncepte spája formu a dizajn s udržateľnosťou a ochranou zdrojov. Architekt Stefan Diez využil všetky tieto aspekty na vytvorenie veľkolepej dizajnovej sochy. Oválna vaňa, ktorá akoby sa vznášala v priestore a takmer sa chystala vzlietnuť, harmonicky zapadne do interiéru každej kúpeľne – vrátane malých priestorov.

Duravit: umývadlo «Bento Starck Box» je vytvarované podobne ako rovnomenné japonské škatuľky na jedlo. Kultový priemyselný návrhár – Francúz Philippe Starck, sa v tejto nečakanej inšpirácii pokúsil reagovať na špecifické funkčné požiadavky pri používaní umývadiel. Tenkostennú keramiku rozdelil na samostatné zóny, a dokonca organicky zapustil vodovodný výtok armatúry priamo do centra umývadla.

Ďalšie príklady zo súčasného dizajnu zariadenia do kúpeľní nájdete v redakčnom výbere Výklad, ktorý pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v časopise Atrium 4/2023 na stranách 50 až 56.