Výročia a kalendár

Výročia. Hádam niet dňa v kalendári, aby sa niečo neoslavovalo. Malé rodinné výročia, ale aj vážne udalosti, ktoré hýbali svetom. Len v tomto roku je tých celkom drobných i významnejších okrúhlych niekoľko. Dovoľte mi začať veľmi osobne. Moja milovaná matka by sa v decembri dožila sto rokov. No celý svet si v tomto roku pripomenul, že práve pred sto rokmi sa začala prvá svetová vojna.

Alebo iný príklad – zrejme ste zachytili, že sedemdesiate piate výročie narodenia oslávil božský Kája. V kalendári nájdete, že v roku jeho narodenia vznikol tzv. Slovenský štát. Na druhom brehu Atlantiku sa rovno pred sedemdesiatimi rokmi narodil herec Michael Douglas. My sme len nedávno slávili sedemdesiate výročie Slovenského národného povstania. Pripomeňme si aj dvadsiate piate výročie pádu berlínskeho múru, desiate výročie nášho vstupu do Európskej únie, práve päť rokov platíme eurom.
Výročia. Okrúhle mali v tomto roku aj Leoš Janáček, Jean Cocteau, John Davison Rockefeller, ale aj Pablo Neruda, Ernest Hemingway, Ludwig Feuerbach či Jacqueline Kennedyová-Onassisová. Aj Elia Kazan, aj Pink. A mnohí, mnohí ďalší, ktorí ovplyvnili náš svet. V dobrom či zlom.
Výročia. Aj svet architektúry mal a má v tomto roku svoje okrúhle výročia. Napríklad v Čechách štartuje Rok kúpeľnej architektúry. Práve dvadsaťpäť rokov sa udeľujú Ceny Európskej únie za architektúru – Mies van der Rohe Award. Pripomenuli sme aj okrúhle výročia úmrtí architekta a staviteľa M. M. Harminca a architekta L. E. Hudeca. Najstaršia umelecká škola na Slovensku, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, vznikla presne pred šesťdesiatimi piatimi rokmi…
Výročia. Desať rokov vydávania časopisu Atrium na Slovensku patrí v tomto kontexte možno k tým menej významným. No v živote nášho vydavateľstva tvorí dekádu, v ktorej bolo a stále je vysokou ambíciou prezentácia excelentnej našej i svetovej architektúry, hľadanie poézie tvorby i meandre špičkového dizajnu, ale aj kultúry bývania v tom najušľachtilejšom zmysle slova. Nazdávam sa, že to za malú a skromnú oslavu stojí.

Ivan Mičko, šéfredaktor