Adventné a vianočné trhy v Rakúsku

Týždne na prahu Vianoc sú v Rakúsku obdobím, keď sa do zimného súmraku rozžiaria vianočné trhy plné romantiky a čara adventu. Pri potulkách, ochutnávaní a obdive tradičných výrobkov je očakávanie najkrajšieho sviatku roka ešte radostnejšie.

/(c) Graz Tourismus – Harry Schiffer/

Zimná rozprávka

V predvianočnom období sa Graz, hlavné centrum Štajerska, premení na mesto ako z romantickej zimnej rozprávky. Vianočné trhy lákajú na prechádzku, rozhovor a ochutnávanie rôznych dobrôt. Navyše je možné ich všetky navštíviť pešo, pretože sa nachádzajú blízko seba v centre mesta. Viac info o adventných a vianočných trhoch u susedov v Rakúsku sa dozviete tu.

/(c) Graz Tourismus – Harry Schiffer/

Adventný čas je čas trhov. V Grazi sa vianočné trhy otvárajú v piatok 17. novembra. Všetky boli vytvorené s veľkou láskou pre detail a až do 24. decembra prezentujú rôzne témy.

/(c) Graz Tourismus – Tom Lamm/

Mrazivé umenie

Jasličky z ľadu v Landhaushofe sú priam magicky príťažlivé. Toto jedinečné umelecké dielo zo 45 ton priezračného ľadu vytvorí tento rok umelec Kimmo Frosti. Mimochodom: grazské ľadové jasličky sú prvé jasličky v takejto veľkosti na svete! Odhalenie je naplánované na 2. decembra o 18.00 hod.

/(c) Graz Tourismus – Harry Schiffer/

Buďte znova deťmi

Čím by bol advent bez detí? Pre najmenších hostí má adventný Graz pripravený pestrý program. Na Adventnom trhu pre deti v uličke Kleine Neutorgasse im srdce rozbúcha nielen obrovské čertovo kolo!

/(c) Graz Tourismus/

Kolotoče, rozprávkový vláčik, čokoládový snehový špic v oplátke „Schaumbecher“ a cukrová vata rozžiaria oči každého malého návštevníka! V špeciálnom stane sa nikto nebude nudiť: deti môžu piecť, majstrovať, vypočuť si rozprávku, zahrať sa či zaspievať koledy. Advent v Grazi ako zo zimnej rozprávky, viac info nájdete na tomto linku.

/(c) Graz Tourismus – Tom Lamm/

/(c) Graz Tourismus – Harry Schiffer/

Advent v Salzburgu

Vyvrcholením zimy v Salzburgu sú okrem sprievodov čertov, keď ulicami beží niekoľko stoviek chlpatých postáv s hrôzostrašnými maskami, aj s láskou pripravené adventné a vianočné trhy. Na úpätí pevnosti Hohensalzburg, priamo pri Salzburskej katedrále sa koná svetoznámy Salzburský vianočný trh.

/©Tourismus Salzburg/

Tento najstarší vianočný trh Rakúska s úžasnou kulisou ponúka svojim návštevníkom voňavé krehké vianočné pečivo, varené víno, horúce pečené gaštany, hodnotné výrobky umeleckých remeselníkov a hudobný program plný hĺbavých melódií.

/©Tourismus Salzburg/

Rodiny s deťmi obľubujú vianočný trh Hellbrunner Adventzauber, ktorý im ponúka jazdu na poníkoch, opekačku pri vatre a zoo s rozkošnými zvieratkami, ktoré si deti môžu aj pohladkať. Ponuku skvelo dopĺňajú vianočné koncerty a tradičné vystúpenia speváckych zborov.

/©Tourismus Salzburg/

Tichá noc

V okolí Salzburgu vznikla aj najznámejšia koleda na svete a návštevníci sa môžu vydať po stopách Josefa Mohra, ktorý je autorom textu „Tichej noci“. Táto pieseň zažila svoju premiéru v malebnej kaplnke v dedine Oberndorf neďaleko Salzburgu v roku 1818.

/©Tourismus Salzburg/

/©Tourismus Salzburg/

Lyže a kultúra

Všetci športoví nadšenci, ktorí chcú spojiť umenie, kultúru, nákupy a lyžovačku, majú k dispozícii Ski Shuttle. Ide o bezplatný autobusový transfer zo Salzburgu do Flachau/Ski amadé, najväčšieho lyžiarskeho regiónu Rakúska, ktorý premáva denne od 23. 12. 2017 do 18. 3. 2018. Salzburg ako svetové javisko, highlighty mesta nájdete na tomto linku.

/©Tourismus Salzburg/