Korutánsko? Slnečná zimná dovolenka na južnej strane Álp

Korutánske lyžiarske strediská zaznamenávajú v zimných kalendárnych mesiacoch o 100 slnečných hodín viac ako destinácie severne od hlavného alpského hrebeňa.

Celý deň so slnkom v tvári môžete zažiť v stredisku Gerlitzen. Na Turracher Höhe hosťom na slnečnom miestečku servíruje nápoje priamo na svahu služobník – Pistenbutler. Ten, kto chce slnečné lúče na svahu využiť naozaj naplno, by v žiadnom prípade nemal vynechať skorú rannú lyžovačku, Early Morning Skiing na Goldecku, v Bad Kleinkirchheime a Turrachu. V centre záujmu prevádzkovateľov vlekov je bezpečnosť, komfort a dobré snehové podmienky.

/© BadKleinkirchheimTourismus – Johannes Puch/

Moderné pohodlné lanovky s vyhrievanými sedadlami, ako napríklad na Nassfelde, náročné zjazdy na Katschbergu a najvyššie položené lyžiarske strediská Korutánska, ľadovec Mölltaler Gletscher/Ankogel a Grossglockner/Heiligenblut uprostred trojtisícoviek sú zárukou zasneženej zábavy až do jari. Menšie korutánske strediská v doline Lavanttal a pohorie Nockberge ponúkajú rodinnú lyžovačku na prehľadných svahoch.

/© Franz Gerdl/
V Korutánsku platí heslo „jeden pre všetky“ so skipasom TOPSKIPass. Ten je univerzálnym kľúčom ku všetkým korutánskym a východotirolským lyžiarskym strediskám. Popri tom sú v ponuke aj regionálne skipasy s mnohými atraktívnymi službami. Vďaka nim si svoju zimnú zábavu pre malých i veľkých budete môcť užiť napríklad aj s kombinovanými vstupmi do kúpeľov Bad Kleinkirchheim alebo s rodinnými týždňami Ski for free.

/© Franz Gerdl/

Výborným doplnkom slnka a zimných športov je zimný wellness. Zvlášť intenzívne pocítite hrejivé zimné slnko za presklenými stenami sáun pri jazere a v kúpeľných domoch pri jazerách Millstätter See a Wörthersee. Zimné slnko si môžete užiť len v plavkách pri návšteve Kärnten Therme Warmbad Villach a v oboch termálnych kúpeľoch Bad Kleinkirchheim St. Kathrein a Römerbad. Aj tá najkrajšia zima sa raz skončí. V Korutánsku však nekončí skôr, ako dôjde k nasledovnej zvláštnosti: počas topenia sa snehu vzniká vo Warmbad Villach Maibacherl.

/© Franz Gerdl/
Kalendár podujatí

Advent: naprieč krajinou existuje veľa príležitostí dostať sa do tej pravej vianočnej nálady na vianočných trhoch a adventných podujatiach konajúcich sa na brehoch jazier, v mestách či na úpätiach hôr. Niečím celkom mimoriadnym je Katschberský adventný chodník, ktorý do popredia opäť stavia pôvodné oslavy Vianoc.

/© Franz Gerdl/

Romantikom sa zase bude páčiť „Advent nad oblakmi“ na vyhliadkovej veži Pyramidenkogel či v kaviarni Kap 4613 pri jazere Millstätter See. Zvlášť výnimočná atmosféra panuje pri jazere Wörthersee. Tam pre vás pripravili plavbu loďou, plávajúci adventný veniec a ďalšie podujatia s prezentáciou miestnych zvykov. Viac informácií nájdete na tomto linku.

/© Advent – Pörtschach/

V obci Velden am Wörthersee sa deti môžu vyučiť za Ježiškových pomocníkov, v Pörtschachu sa zas môžete ohriať pri vatrách a načúvať piesňam domácich zborov. V dňoch 13. a 14. januára 2018 sa Bad Kleinkirchheim stane opäť raz dejiskom Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Ďalšie podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť alebo sa ich zúčastniť: Schlag das ASS v Nassfelde – najdlhšie lyžiarske preteky sveta (26. a 27. januára 2018) a rýchlokorčuliarsky maratón Alternative Holländische 11-Städte-Tour na jazere Weissensee (20. januára až 4. februára 2018). Pre bližšie info o možnostiach, ktoré v zimnom období ponúka neďaleké Rakúsko, navštívte túto stránku.