Dotýkanie povolené!

Pre vnímanie interiérového rámca či architektonickej podstaty životného prostredia ľudí je kvalita ich povrchového stvárnenia mimoriadne dôležitá. Raz darmo – ešte stále sme fyzické telá, a kým sa nadobro rozpustíme vo virtualite, musíme pamätať aj na hmatové zážitky z navrhovaných priestorov.

Kvadrat: Cieľom technológov pri trojročnom vývoji tkaniny «Patio» bolo použiť menej toxických chemikálií, dosiahnuť oveľa odolnejší a oveľa zaujímavejší exteriérový materiál. Vďaka použitým vláknam Treviry je výsledná textúra látky celkom príjemná na dotyk, čo nie je v prípade extrémne odolných exteriérových tkanín také bežné.

Foto: KVADRAT

 

Bolon: Kolekcia švédskej spoločnosti Bolon, ktorá je vo svete známa produkciou podlahových krytín z tkaného vinylu, nesie meno «Diversity». Má byť oslavou inšpirujúcej rozmanitosti. Jej žakárová textúra je založená na nepravidelných abstraktných vzoroch, ktoré sa dajú vzájomne kombinovať, čím vytvárajú «zrážky» pestrých kompozícií. Tri vzory novej série «Diversity» sú dostupné v štyroch farebných odtieňoch – sivej, béžovej, hnedej a čiernej, oživených akcentujúcimi tónmi terakoty, akvamarínu alebo tmavozelenej.

Foto: BOLON

Ďalšie atraktívne príklady interiérových povrchov nájdete na stránkach tradičnej rubriky Extra, ktorý redakčne pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v časopise Atrium 1/2019 na stranách 46 až 53.