«Progastronácia»

Načo strácať čas zaháľaním s mobilom alebo tabletom v ruke, keď sa pred každodennými povinnosťami života dá ujsť do kuchyne? S modernou výbavou a dizajnérskymi riešeniami sa čas pri varení zabíja tak ľahko a chutne.

Florentský podnik Officine Gullo je známy produkciou extravagantných kuchýň zostavených na mieru, v ktorých spája prepych, oslnivý pôvab a paradoxne aj utilitárnu efektívnosť profesionálnych vývarovní. Kombinácia rubínovej červenej (na smaltovaných plechových plochách) a česaného niklu z vyobrazenej realizácie v starej farmárskej sýpke je vskutku oslnivým príkladom.

Foto: Officine Gullo/officinegullo.com

«Verím, že tajomstvo dlhovekosti produktov Arclinea tkvie v koncepcii industriálnych prvkov, ktoré sa môžu ľahko obmieňať alebo použiť v rozličných modeloch,» uviedol dizajnér Antonio Citterio o svojom dlhodobom prístupe k návrhu komplexných a industriálne fascinujúcich kuchynských riešení: «Vždy sa snažím najmä o typologickú inováciu, nie o vývoj nových foriem.»

Foto: Arclinea/arclinea.com

Ďalšie vydarené príklady súčasného kuchynského dizajnu prináša redakčný výber Extra, ktorý pripravil Michal Lalinský. Článok vyšiel v časopise Atrium 4/2019 na stranách 70 až 80.