Anima sana

Život je nádherne zložitý. Hľadať odpovede na často veľmi jednoduché otázky je – aspoň pre mňa  – neuveriteľne vzrušujúce.

Len nedávno som videl dokument o zdravom behaní. Americkí vedci z Dallasu zistili, že hodina behu nám predĺži život o sedem hodín. Vraj nezáleží na tom, koľko kilometrov zabehnete, ani akým tempom. Beh buduje vytrvalosť, svaly, imunitný systém. Televízny dokument ma poučil, čo je pri behu dôležité. Hoci sa dá behať aj naboso, podľa našich trénerov je najdôležitejšia obuv. Dokonca tvrdia, že nesprávna obuv môže zničiť celé úsilie behu za zdravím.

Pre mňa je synonymom dobrej športovej obuvi niekoľko značiek. Fajka, tri pásiky, dravé zviera. A Asics. Priznám sa, že som nevedel, že je to skratka latinskej frázy «Anima Sana in Corpore Sano», teda niečo ako: v zdravom tele zdravý duch…

V tomto takmer športovom zamyslení má určite miesto aj spomienka na nedávne stretnutie s dámou, ktorá slovenským architektom prezentovala americkú víziu, ako budú v neďalekej budúcnosti vyzerať kancelárie a v nich pracovné miesta. Oslovila nás otázkou, čo preferuje dnešná mladá generácia pri hľadaní zamestnania. Zhodli sme sa, že u nás asi financie. Podľa zahraničných štúdií sú financie údajne až na treťom mieste. Pred nimi je pracovný kolektív. Najvyššie preferencie má pracovné prostredie!

Zrejme podobné úvahy viedli nadnárodnú «high-endovú» firmu Asics, ktorá vyrába športovú obuv, k výstavbe svojho regionálneho sídla neďaleko amsterdamského letiska v Holandsku. Stavba je nielen vysoko ekologická, ale jej hlavným cieľom bolo vytvoriť pre zamestnancov zdravú vnútornú mikroklímu a pohodlné, no zároveň rozmanité pracovné prostredie. Neviem, či zamestnanci firmy fasujú tenisky, isté však je, že filozofia tvorcov smerovala aj k fyzickej aktivite obyvateľov budovy v duchu hesla: Nevoz sa vo výťahu, choď po schodoch! Urobíš niečo pre svoje zdravie a náhodné stretnutie s kolegami ti môže vnuknúť inšpiratívnu myšlienku, ktorú dlho hľadáš.

Život je nádherne zložitý. Nikdy nevieš, čo a kam ťa posunie.

Ivan Mičko