Vysoká kultúra stolovania

V milánskej reštaurácii IYO Aalto našla japonská gastronómia aj japonská kultúra originálny, rutinnými konvenciami nezaťažený výklad postavený na autorskom dizajne, ušľachtilých materiáloch a svetle dávkovanom s chirurgickou presnosťou.

Interiér nového podniku narysoval architekt Maurizio Lai pre neveľkú gastronomickú skupinu IYO Taste Experience, ktorá ako jediná z množstva japonských reštaurácií v Taliansku vlastní cennú hviezdičku od Michelina. Jej najnovší milánsky «hot spot» IYO Aalto je v poradí druhou prevádzkou zasvätenou súčasnému Japonsku v obsahu i forme.

Žiadne ošúchané «japoniká», ani klišé suši reštaurácií – len letmý dotyk odkazov na japonské tradície, ktoré uvoľnili cestu súčasnému dizajnérskemu výrazu. Architekt ho ukotvil v purizme čistých materiálových rovníc a premyslenej svetelnej hry, takže návštevník sa v interiéri IYO Aalto môže preniesť do celkom odlišného naratívu japonskej kuchyne.

Foto: Andrea Martiradonna

Článok Michala Lalinského podrobnejšie opisuje milánsku reštauráciu «IYO Aalto» v časopise Atrium 1/2020 na stranách 42 až 47.