Miele G 7310 SC: Už 20 miliónov vyrobených umývačiek

/Od kovovej vane až k inteligentnej technológii/

To, čo začalo pred 90 rokmi, sa neskôr stalo pôsobivým príbehom o neobyčajnom úspechu. Nedávno bola v nemeckej fabrike v Bielefelde vyrobená jubilejná 20-miliónta umývačka riadu typu G 7310 SC.

Táto ikonická umývačka má za sebou významné technické míľniky i davy spokojných zákazníkov. Radí sa do generácie G 7000, ktorej umývačky dokážu napríklad aj automaticky dávkovať umývací prostriedok či odhadnúť mieru znečistenia riadu i tvrdosť vody. Či už ide o intuitívny farebný displej M Touch, komfort pri vkladaní riadu, ovládanie pomocou smartfónu alebo dokonca automatické dávkovanie – so spotrebičom G 7000 nemá Miele na trhu konkurenciu.

Svojim užívateľom zľahčuje a skracuje domáce práce počas každodenného života. Začína to pri systémoch AutoDos a PowerDisk: vďaka nim sa práškový granulát vyvinutý výhradne pre Miele automaticky dávkuje v závislosti od programu a stupňa znečistenia. Jeden PowerDisk obsahuje dostatok prášku pre približne 20 umývacích cyklov. Všetky modely G 7000 s funkciou AutoDos je možné ovládať pomocou mobilnej aplikácie v smartfóne: jediné, čo musíte urobiť, je iba naložiť a vyložiť riad.

O všetko ostatné sa po nastavení postará umývačka automaticky. Pre väčšie pohodlie a komfort je k dispozícii sklopná 3D zásuvka na príbor a drobný riad vo vrchnej časti. Umývačka má tri koše na znečistený riad, ktoré disponujú sklopnými hrotmi aj držiakmi a silikónovými podložkami pre bezpečné umiestnenie najrôznejšieho riadu. G 7000 dosahuje skvelé výsledky aj pri spotrebe. Patrí do triedy energetickej účinnosti „A +++ mínus 10 percent“ a spotrebu vody v automatickom programe má od šiestich litrov.

/Zrodila sa pred 90 rokmi/

Tieto funkcie však zďaleka nemal predok G 7000 z roku 1929. Spoločnosť Miele vtedy uviedla na trh prvú elektrickú umývačku riadu v Európe. Prístroj sa skladal z okrúhlej kovovej vane s dvoma košmi na riad a príbory. Automatické zásobovanie horúcou vodou nebolo mysliteľné, takže umývačka musela byť naplnená ručne. Oplachová voda bola rozstrekovaná na riad v priebehu niekoľkých minút pomocou elektricky poháňanej vrtule.

Tento vizionársky a jednoduchý princíp však nemohol zvíťaziť. „Zariadenie bolo dosť drahé a tých pár jedincov, ktorí si to mohli dovoliť, mali doma personál, ktorý sa staral o domácnosť,“ hovorí o prvých pokusoch Markus Miele, konateľ a spoločník firmy. Umývačka riadu našla široké využitie v súkromných domácnostiach až v roku 1960, kedy Miele v Bielefelde prešlo z výroby jazdných a motorových bicyklov na sériovú výrobu plne automatických umývačiek riadu.

Od predumytia až po sušenie bolo všetko riadené automaticky v troch umývacích programoch. V roku 1978 spoločnosť Miele predstavila prvú umývačku riadu na svete s mikropočítačom a senzorovou elektronikou, ktorá ešte viac uľahčila prevádzku, a súčasne výrazne znížila spotrebu vody a elektriny. V tomto smere si Miele viedlo vždy výborne, čo dokazujú aj početné prvé miesta v hodnotení testovacej spoločnosti Stiftung Warentest.

Historické míľniky umývačiek riadu Miele
/1929/ – Miele predstavuje prvú elektrickú umývačku v Európe.
/1960/ – Prvá plne automatická umývačka riadu s predným plnením a otočným dýzovým ramenom.
/1967/ – Plne automatický zabudovateľný prístroj s tromi otočnými ramenami s dvojitým rozprašovaním a automatickým programom zmäkčovača.
/1978/ – Prvá umývačka riadu na svete s mikropočítačom a elektronickými senzormi.
/1987/ – Patentovaná zásuvka na príbory ako tretia umývacia úroveň.
/2001/ – Senzorické meranie tvrdosti vody a stupňa znečistenia.
/2004/ – Miele je prvý výrobca, ktorý ponúka umývačky riadu so zásobníkom na soľ vo dverách prístroja.
/2005/ – Prvé modely s dotykovým ovládaním pre jednoduchšie použitie a rozmanitosť programov.
/2007/ – Elektronické profesionálne čerpadlo pre rôzny tlak umývania i striedavú umývaciu technológiu, plus senzor na riadené sušenie.
/2008/ – Spotreba sa výrazne znížila: od ôsmich litrov vody (automatický program) a 0,6 kWh elektriny (s pripojením na teplú vodu).
/2010/ – Generácia 5000: 3D zásuvka na príbory nastaviteľná do výšky a do strán, vnútorné LED osvetlenie (BrilliantLight) a automatické otváranie dverí optimalizuje sušenie (AutoOpen).
/2013/ – Generácia 6000: otváranie dverí bez úchytiek pomocou Knock2open, spotreba vody od 6,5 litra, indikácia spotreby EcoFeedback, FlexiTimer s funkciou EcoStart.
/2016/ – Nový rad G 6000 ecoFLEX: najlepšia trieda umývania A len za 58 minút; energetická účinnosť „A +++ mínus 20 percent“; ešte flexibilnejšie koše a zásuvka na príbory.
/2018/ – Rad G 7000 umožňuje automatické dávkovanie umývacieho prostriedku vďaka integrovanej jednotke PowerDisk s práškovým granulátom. Nové umývačky riadu je možné navyše ovládať a programovať prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ďalšiu flexibilitu ponúka nový kôš 3D MultiFlex, ktorý sa nachádza vo vrchnej časti umývačky. Je vhodný na príbor a malé šálky na espresso.
/2019/ – Miele vyrába 20-milióntu umývačku riadu v závode v Bielefelde.