Nová pamiatka

Príkladom prístupu ochrany modernej stavby zo zahraničia je čerstvá rekonštrukcia Akadémie Cusanus v Taliansku v tirolskom meste Brixene. Samotná akadémia pozostáva z troch budov. Dve z nich sú historickou zástavbou kňazského seminára spred dvoch storočí, hlavnú modernú budovu postavil renomovaný architekt, rodák z Brixenu Othmar Barth na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov.

Táto stavba sa dnes stala prvou modernou pamiatkovo chránenou architektúrou v provincii Bolzano. Pri dokončení v roku 1962 vyvolala jej architektúra mnoho debát. Časť verejnosti považovala odvážnu stavbu z odhalených tehál a betónu za nemiestnu, konkurenčnú a invazívnu k objektu Veľkého seminára z osemnásteho storočia.

Dnes sa postoj verejnosti zmenil a komplex akadémie sa mení na verejný a živý priestor. Za aktuálnu rekonštrukciu je zodpovedné štúdio MoDusArchitects. Zakladatelia Matteo Scagnolo a Sandy Attiouová, Talian a Egypťanka, ťažia zo svojej heterogénnosti a kombinujú odlišné kultúrne a formatívne pozadia do jednej platformy pre odvážne architektonické a dizajnérske riešenia.

Foto: Gustav Willeit

Viac sa o rekonštrukcii a prístavbe kňažského seminára Cusanus v Brixene dočítate v analytickom texte od Dušana Kočlíka, ktorý vyšiel v časopise Atrium 3/2021 na stranách 16 až 21.