Wrightovské asociácie

Keď som v článku «Znovuzrodenie klasiky» z aktuálneho vydania Atria narazil na meno Frank Lloyd Wright, v okamihu som bol uprostred Tichého oceána na ostrove Maui. A opäť a opäť ma strháva nasledujúci príbeh. Hádam mi prepáčite, ak na tomto mieste pripomeniem, že Americký inštitút architektov považuje Franka Lloyda Wrighta za najväčšieho architekta Ameriky všetkých čias.
S jeho menom som sa po prvý raz stretol v Guggenheimovom múzeu v New Yorku. Netušil som, že ho po rokoch objavím na golfovom ihrisku uprostred Tichého oceána na ostrove Maui. Nebol golfistom, no práve on sa stal hlavným inšpirátorom stavby klubového domu na ihrisku King Kamehameha Golf Club. Budova patrí dnes medzi najatraktívnejšie objekty na Havajských ostrovoch.


Už na prvý pohľad máte dojem, akoby uprostred ostrova Maui pristál lietajúci tanier z inej galaxie. Pôvodne Wright v roku 1949 projektoval luxusný dom Crownfield pre manželov Windfohrovcov z Texasu, ale k realizácii nedošlo. O tri roky neskôr požiadal člen mexickej vlády Raul Bailleres, či by pre neho nenaprojektoval dom, ktorý by mal stáť nad zálivom Acapulca. Keď však syn investora náhle zahynul pri automobilovej nehode, R. Bailleres svoje plány zrušil. Tu vstupujú do príbehu ďalšie dve hviezdy svetového formátu. Marilyn Monroe a Arthur Miller. V roku 1957 stretli totiž v New Yorku F. L. Wrighta a požiadali ho, či by im nenaprojektoval dom, ktorý si chceli postaviť v Roxbury v štáte Connecticut. Wright si podľa všetkého spomenul na svoj projekt Crownfield a pokúsil sa ho opäť modifikovať podľa požiadaviek svetoznámeho páru. No ani tento raz k realizácii nedošlo. Ako je známe, Marilyn sa s Arthurom Millerom veľmi rýchlo rozišli a F. L. Wright v roku 1959 zomrel. Unikátny projekt zostal na papieri ďalších tridsať rokov.
Až v roku 1988 pricestovala do Taliesin West, zimného sídla F. L. Wrighta v Scottsdale, skupina japonských investorov. Zaumienili si kúpiť projekt na golfový klub z dielne skvelého architekta, ktorý by mal stáť na ostrove Maui. No takýto projekt neexistoval. John Rattenbury, ktorý v päťdesiatych rokoch pracoval pre Wrightovu nadáciu v Taliesin West, ponúkol Japoncom projekt, ktorý Wright urobil pre MM. Trojica investorov oň vtedy prejavila eminentný záujem. A nielen to. Japonskí investori, ktorých viedol Takeshi Sekiguchi, postavili klubový dom za 27 miliónov dolárov, pričom práve Rattenbury bol zárukou integrity projektu a realizácie. Údajne Sekiguchi vtedy vyhlásil, že nemusia mať strach o peniaze, len presne musia dodržať projektovú dokumentáciu…
Dve tretiny klubového domu, ktorý má kruhový pôdorys, sú na prízemí, pristavali však dve poschodia, dámske a pánske šatne, priestory pre elektrické vozíky, techniku a obchod. No dominantou je určite reštaurácia s mimoriadne širokým výhľadom na oceán na oboch strany ostrova. Pri mojej návšteve som mal šťastie. Boli jasné dni a tak som dovidel až na vulkán Haleakala. Neskutočná fantázia…
Klubový dom však do dnešnej podoby dotiahol až ďalší japonský magnát Makoto Kaneko. Bol golfistom a miloval ostrov Maui. Doplatil ďalších 40 miliónov a od roku 2006 v nádherných priestoroch rozvíja klub havajské tradície a kultúru. Každá miestnosť v klubovom dome nesie meno niektorého zo slávnych havajských umelcov, pričom je vyzdobená jeho dielami. Iba na dvoch miestach som objavil iné fotografie. Jednak je to obraz Franka Lloyda Wrighta, ktorý visí nad schodiskom, a jednak fotografia Marilyn Monroe, ktorá zdobí dámsku šatňu.

Ach, tie wrightovské asociácie...

Ivan Mičko