Inštalácia Earth od SpY

Neustále znečisťovanie ovzdušia a s tým spojené neodvratné klimatické zmeny sú azda najväčšou hrozbou pre súčasné aj budúce generácie homo sapiens. Na tento fakt sa rozhodla poukázať aj umelecká skupina SpY, ktorá vytvorila v Madride ďalšie pozoruhodné monumentálne dielo.

Za kreáciu umeleckého diela v centre Madridu na námestí Plaza de Colón by sa nemuseli hanbiť ani účastníci ikonického hudobno-umeleckého festivalu Burning Man, ktorý sa koná každý rok v nevadskej púšti v lokalite Black Rock Desert. Späť však do metropoly Španielska. Na spomínanom madridskom námestí rozsvietili veľkú červenú guľu, ktorá je uzavretá v klietke v tvare kocky.

Atraktívna inštalácia, ktorá meria na výšku necelých 30 metrov má vzbudiť pozornosť a záujem o globálne zmeny klímy. Vyrobená je prirodzene zo znovu použiteľných respektíve recyklovateľných materiálov. Výtvarníci, dizajnéri a architekti zo skupiny SpY sa snaží zaujať informáciami preťaženú spoločnosť vždy nejakým výrazným zásahom do mesta, prírody či celej krajiny.

Tentoraz sa rozhodli upozorniť na zmeny na planéte Zem, ktoré sú vďaka ľudskému konaniu výrazne rýchlejšie než by bolo prirodzené. A práve o vyvolanie „verejného dialógu“ upozornenie na fakt, že Zem je v ohrození, sa snaží inštalácia Earth tvorená červenou guľou uzavretou v kocke. Cieľom umelcov bolo vytvoriť dojem rozžeravenej gule, ktorou je ohrozená planéta Zem.

Hlavnou témou je naša planéta, ktorá sa ocitla uväznená ľudskou priemyselnou aktivitou a ďalšou nešetrnou ľudskou činnosťou v klietke z lešenárskych rúrok. Z väčšej diaľky vyvoláva toto dielo dojem, že sa v ňom jednoducho prelínajú dva geometrické tvary, pričom ich význam a odkaz je však omnoho hlbší a hlavne apeluje na všetkých chodcov a návštevníkov na madridskom námestí Plaza do Colón.

-jj-, zdroj a foto: spy-urbanart.com