Veža Luma v Arles

Vo francúzskom Arles, kde prežili bujaré obdobie svojho života maliari Vincent van Gogh a Paul Gauguin, majú slabosť pre umenie a architektúru. Čerstvým dôkazom je park ateliérov Luma Arles s dominantnou vežou Luma od kanadsko-amerického architekta Franka Gehryho.

Luma Arles je unikátny projekt zámorského architekta, ktorý však vo svojom obore nie je žiadnym nováčikom. Ani pozornosti amatérskych nadšencov architektúry zrejme neušlo, že stavba má podobný štýl a použité materiály ako slávna stavba El Museo Guggenheim v baskickom Bilbau. Okrem iných originálnych skvostov je držiteľ Pritzkerovej ceny za architektúru aj autorom „Tancujúceho domu“ v Prahe. Kreatívny kampus Parc des Ateliers má rozlohu 27 akrov a priamo susedí s historickým centrom mesta Arles.

Nájdeme tam výstavné galérie, prednáškové sály, miesto pre organizovanie mítingov, archívy a výskumné pracovisko Luma. Viac ako 45 slávnych svetových výtvarníkov tam vystavuje svoje výtvarné diela Najväčšou dominantou však nie sú bývalé priemyslové sklady prerobené na galérie, ale novostavba veže Luma. The Tower odkazuje na históriu a kultúru blízku práve mestu Arles na juhu Francúzska.

Chceli sme evokovať miestne prostredie od Van Goghovej Hviezdnej noci až po vznosné skalné útvary, ktoré v tomto regióne nájdete,“ nechal sa počuť Gehry. Zatiaľ čo spodná polovina stavby odkazuje na slávny rímsky amfiteáter, jej veľmi nápadná horná časť vzdáva hold prírodným krásam regiónu. Tvar veže a usporiadanie obloženia z nehrdzavejúcej ocele vychádzajú z neďalekého drsného vápencového pohoria – Les Alpilles, ktoré sa zdvíha z údolia Rhôny.

Točitá geometrická stavba je situovaná medzi tradičnými budovami v spomínanom areále v Parc des Ateliers v Arles. Budova postavená z oceľovej konštrukcie a betónového jadra sa s výškou 56 metrov týči nad väčšinou svojho okolia. Jedenásť tisíc nepravidelne rozmiestnených reflexných panelov z nehrdzavejúcej ocele vytvára členitú estetiku a odráža vápencové skaly v okolí mesta. V umeleckej veži sa nachádzajú výstavné galérie, archívy, knihovňa, kancelárie, seminárne miestnosti a kaviareň Luma Arles.

Veža vychádza zo skleneného átria s kruhovým pôdorysom, ktoré je priehľadné a steny otvorené do okolitých priemyslových budov z neho robia centrum areálu. Projekt veže Luma patrí k viacerým priemyslovým budovám, ktoré sa rozhodol Gehry prevziať na rekonštrukciu. Prvé poschodia budovy majú presklenú fasádu, moderné veľkorysé výstavné priestory a zapletené biele schodiská. Zaujímavosťou je aj vnútornú šmykľavka z najvyššieho poschodia. Nad touto základňou sa týči hmota z betónu obložená oranžovými dlaždicami.

Z jednej strany je potom pokrytá hmotou z nerezových tehiel s rôzne veľkými vystupujúcimi oknami. Fasáda funguje z časti ako zrkadlo. Nová kultúrna budova pomôže etablovať Luma Arles ako významné miesto medzi ostatnými dominantami mesta. Výraznú vežu, ktorá má dvanásť podlaží, navrhli ako orientačnú stavbu umeleckého centra. Dnes dodáva panoráme Arles, mesta tvoreného prevažne stavbami z obdobia stredoveku, modernú podobu. Veža sa tiež nachádza na vrchole bývalého koľajiska, ktoré je od roku 1986 opustené.

-jj- zdroj: Luma, foto: Remi Benali a Iwan BaanLamu