Semafory Art Lebedev

Namiesto tradičných troch kruhových semaforov by už v blízkej budúcnosti mal dostať v mestách priestor jeden výraznejší semafor s animovaným displejom a rozšíreným značením. Aspoň tak to vidia nadšenci z ruského designérskeho štúdia Art Lebedev.

Posledných sto rokov je premávka na našich mestských a cestných komunikáciach regulovaná s pomocou troch kruhov. Tvar semaforov udával kruhový tvar žiaroviek, ktoré sa pôvodne v semaforoch využíval. Zaužívané predsudky sa medzičasom zmenili a dnes už nie sme v otázke designu semaforov takí striktní, konzervatívni a súčasne ničím limitovaní.

Borci z Art Lebedev preto navrhli semafory pre budúcnosť v „kolaborácii“ s Centrom priemyslového designu UOMP. Dizajnéri prišli s dvoma návrhmi. Prvý je pozdĺžny veľký displej so zaobleným ohraničením, ktorý ukazuje klasické značenie a chytro v sebe integruje šípky pre zmenu smeru jazdy, či odpočítavanie času na zelenú. Do semaforu je možné integrovať aj kameru a sledovať tak premávku a prípadné konfliktné a nebezpečné situácie, čo sa už teraz v moderných mestách deje.

Druhý svetelný semafor je rozšírený a jedná sa o kombinácie s dopravným značením. V podstate ľahko je tak možné napríklad zastaviť dopravu v miestach, kde dôjde k nehode alebo je nutná oprava. Navrhnuté boli dokonca aj špeciálne semafory pre chodcov a mnoho rôznych doplnkových značení. Systém má samozrejme mnoho obmedzení od ceny až po spotrebu elektrickej energie či „svetelné znečistenie.“

-jj-, zdroj a foto: Art Lebedev