Zimný štadión Ice Ribbon

Medzinárodne renomovaný architektonický ateliér Populous navrhol pre nedávne ZOH v Číne zimný štadión – Ice Ribbon. Do modra osvetlený rýchlokorčuliarsky stánok aj za tmy skutočným skvostom.

Jeho presklená organicky tvarovaná a podsvietená fasáda evokuje vrstvy zmrznutej stuhy. Vo vnútri nájdeme predovšetkým rýchlokorčuliarsky ovál. Ako jeden z trvalých štadiónov poslúžil pekingský Ice Ribbon aj účastníkom paralympijských hier a v budúcnosti sa bude využívať na ďalšie športové íventy.

Štadión navrhol ateliér Populous ešte v roku 2017, keď vyhral medzinárodnú architektonickú súťaž. V relatívne krátkom čase bol po niekoľkých drobných úpravách štadión otvorený na zahájenie hier. Má výrazne poetickú fasádu evokujúcu eleganciu, presnosť, tempo aj drámu, teda pojmy, ktoré vystihujú rýchlokorčuľovanie.

Divákov má ohromiť predovšetkým presklená fasáda a jej zvlnená konštrukcia, ktorá je kompletne priznaná z interiéru. Na fasáde rotuje 22 svetelných pásov, ktoré majú reprezentovať ľadovú plochu a demonštrovať oslavu rýchlosti a pohybu. Samotné športovisko ponúka posedenie pre 12.000 divákov pod jednou mierne prehnutou strechou. Celkovo tam počas ZOH 2022 udelili 14 zlatých medailí.

-jj-, zdroj a foto: Populous