Reinkarnácia zabudnutých plánov

Tak tomu sa povie nájsť starý poklad! Na základe zabudnutých pôvodných stavebných plánov z roku 1952 vznikol v kampuse Indiana University dvojpodlažný funkcionalistický pavilón.

Budovu navrhol ešte v polovici minulého storočia slávny nemecký architekt Mies van der Rohe. Vysoko úžitkovú a funkcionalistickú budovu postavili podľa zabudnutých originálnych plánov, ktoré boli prispôsobené súčasným požiadavkám. Výstavbu symbolicky posvätili samotní architektovi vnuci.

Príprava projektu trvala viac ako päť rokov. Na začiatku boli originálne architektonické výkresy, ktoré slúžili ako podklad na stavbu budovy. Ako miesto na výstavbu určili vysokoškolský kampus Eskenazi School of Art, Architecture + Design, ktorý spadá pod Indian University Bloomington v americkom štáte Indiana.

Dvojpodlažná funkcionalistická stavba musela byť prispôsobená súčasným predpisom a funkčne bola tak upravená newyorským ateliérom Thomas Phifer and Partners. Objekt má obdĺžnikový pôdorys s dĺžkou kratšej strany cez 18 metrov a dlhšie strany cez 46 metrov. Konštrukcia budovy je z ocele.

Celková úžitková plocha je 930 m2. Najväčšou dominantou sú veľkoformátové okná od podlahy po strop na druhom poschodí. Stavba je plne prispôsobená školskému využitiu a zahŕňa od reprezentatívnej vstupnej haly až po zasadacie miestnosti rôznych veľkostí. Nechýba ani originálny nábytok, ktorý Mies van der Rohe navrhol.

-jj-, zdroj: Eskenazi School of Art, Architecture + Design, foto: Hadley Fruits