Obchod Bvlgari a Art Déco

V závere minulého kalendárneho roka otvorila značka Bvlgari v Číne pozoruhodný obchod s netradičnou fasádou z rozbitých sklenených fliaš a recyklovaného skla. Nová vlajková loď, ktorá sa nachádza v Šanghaji v jednom z najpopulárnejších nákupných centier na Nanjing Road, je dielom holandského architektonického ateliéru MVRDV.

Pri výrobe umeleckej fasády použili číre a zelené črepy. Tie potom pretavené do veľkých sklenených panelov ožívajú vďaka hudbe svetla. Nový obchod, ktorý čerpá inšpiráciu zo žiarivých odtieňov vzácneho nefritu, sa môže pochváliť neprehliadnuteľnou a trvalo udržateľnou zelenou fasádou vyrobenou z mosadze a recyklovaného skla. Projekt je zmesou rôznych vplyvov, od legendárneho obchodu Bvlgari v Ríme až po jedinečnú šanghajskú architektúru Art Déco. Súčasne je inovatívny a udržateľný, pričom zostáva verný dedičstvu rímskeho domu a Šanghaja.

Rovnako ako predchádzajúce návrhy, aj projekt Shanghai využíva vizuálny motív inšpirovaný portálmi a rímsami prvého originálneho butiku Bvlgari v Ríme, pričom si osvojuje rozpoznateľnú vizuálnu identitu, ktorá teraz odlišuje ich obchody po celom svete. Ikonický motív portálu, inšpirovaný vstupnými dverami a rímsami obchodu Bvlgari Via dei Condotti je súčasťou vizuálnej identity značky, ktorá tu je prepracovaná bezprecedentným spôsobom. V skutočnosti nie je zvyknutý na okná, ale na vytváranie vrstvených panelov tvoriacich vzor inšpirovaný Art Déco.

Art Déco je téma, ktorá krásne spája Šanghaj s Bvlgari. Šanghaj, ktorý je domovom jednej z najbohatších zbierok architektúry Art Déco na svete, zahŕňal od 20. do 40. rokov 20. storočia zmes východu a západu vo všetkých aspektoch, od módy po umenie. V tých istých rokoch Bvlgari oslavovalo iskru tej doby so svojimi známymi geometrickými diamantovými šperkami. Okrem toho fasáda vyvoláva svet šperkov pomocou panelov, ktoré pripomínajú najvzácnejší a najcharakteristickejší kameň Číny, zelený nefrit. Výsledkom je komplexný dizajn s vrstvou po vrstve medzikultúrnych odkazov, architektúra Art Déco dosiahnutá s rovnakým odhodlaním ako pri tvorbe šperkov.

A predovšetkým kombinácia toho najlepšieho z oboch kultúr. „Otvorenie nového obchodu ešte viac posilňuje špeciálne puto Bvlgari s týmto mestom, ktoré je jedným z najvzrušujúcejších a najživších na svete. Sme hrdí na to, že môžeme opäť priniesť do Šanghaja Bvlgari taliansky zmysel pre luxus a dokonalosť a urobiť to s obchodom, ktorý je mimoriadnym príkladom nášho záväzku k udržateľnosti,“ povedal generálny riaditeľ Bvlgari Jean-Christophe Babin.

-jj-, zdroj, video a foto: Bvlgari, MVRDV