Múzeum umenia Datong

Už pred dekádou dostal britský architektonický ateliér Foster + Partners pod vedením Normana Fostera za úlohu navrhnúť nové Datong Art Museum (Múzeum umenia Datong). Teraz „hrdzavé múzeum“ dokončili a sprístupnili verejnosti.

Foster so svojou „crew“  vytvorili budovu s neprehliadnuteľným dizajnovým jazykom, strechou z niekoľkých špicatých vrcholov a pokrytou tradičnými taškami. Zaujímavostí na projektu je viacero a začína to vznikom mesta Datong takzvane na zelenej lúke. Okrem bývania, kancelárií, obchodov a ďalších potrebných budov sa už od začiatku na okraji mesta plánovala veľká kultúrna štvrť, ktorej stredobodom by bola práve veľká galéria Datong Art Museum. Čínske mesto Datong má aktuálne okolo 1,5 milióna obyvateľov.

Teraz sa môže pochváliť multifunkčnou galériou s pozoruhodným designom exteriéru aj interiéru. Norman Foster so svojim ateliérom sa pri navrhovaní budovy inšpirovali hornatou krajinou a hmotu budovy preto zastrešili štyrmi rôzne vysokými špicatými vrcholkami. Strecha je pokrytá tradičnou pálenou taškou, ale ozdobená líniami osvetlenia z interiéru, ktoré budove dodávajú šmrnc. Trojuholníky sa v tomto prípade prepisujú do všetkých prvkov exteriéru vrátane okolitého parku.

Budova s celkovou úžitkovou plochou okolo 32.000 m2 je zaujímavá aj svojou konštrukciou viditeľnou až z interiéru. Rozpätie výstavných priestorov je 80 m a výška priestoru po strechu je 37 m. Strešné okná majú najviac klimatickou funkciou pre minimalizáciu solárnych ziskov a obmedzení nákladov na vytápanie.  Vďaka veľkosti výstavných priestorov je v expozíciách možno vystavovať aj monumentálne objekty. Múzeum umenia Datong – čínske „Múzeum 21. storočia“ – je jednou zo štyroch veľkých nových budov na kultúrnom námestí v Novom meste Datong.

Stredobodom dejiska je Veľká galéria, ktorá disponuje špičkovo osvetleným výstavným priestorom so spomínanými rozmermi, v ktorom budú umelci poverení tvorbou veľkých umeleckých diel. Priestor je flexibilný a efektívny – služby sú integrované do infraštruktúry, pričom galéria je prístupná priamo kĺbovým 40-stopovým kontajnerovým vozidlom na inštaláciu veľkých sôch, javiska a osvetlenia. Navonok je forma budovy koncipovaná ako vybuchnutá krajina, pričom na úrovni zeme je viditeľná iba horná časť strechy.

Rovnako ako prirodzené vrcholy je strecha obložená korodovanou oceľou v zemitých tónoch. Zapustením budovy do nového námestia sa miera vzťahuje na tri ďalšie kultúrne budovy v skupine, čím vyvažuje celkovú kompozíciu územného plánu okresu a zároveň maximalizuje vnútorný objem. Strecha sa skladá zo štyroch vzájomne prepojených pyramíd, ktoré sa zväčšujú a vejárajú smerom von smerom k štyrom rohom kultúrneho námestia. Klenba medzi jednotlivými zväzkami vytvára vo vnútri dynamickú hru svetla a tieňa.

Klenba zároveň osvetľuje budovu zvnútra, aby v noci vytvorila maják pre novú kultúrnu štvrť. Návštevníci pristupujú cez miernu rampu a schodisko, ktoré sú integrované so zapusteným námestím a vytvárajú neformálny amfiteáter. Príchodová sekvencia vyvrcholí dramatickým prehľadom Veľkej galérie. Ďalšie výstavné priestory s najmodernejším riadením klimatizácie sú umiestnené po obvode múzea. Detská galéria, vstupná hala pre skupiny, kaviareň, reštaurácia a podporné priestory sú usporiadané okolo zapustených nádvorí, aby sa zachytilo denné svetlo.

Efektívny pasívny dizajn budovy reaguje na klímu Datongu. Svetlíky na vysokej úrovni využívajú severnú a severozápadnú orientáciu budovy a využívajú prirodzené svetlo na uľahčenie orientácie. Zároveň minimalizujú solárne zisky a zabezpečujú optimálne prostredie pre umelecké diela a spotrebu energie.  Strecha, ktorá predstavuje 70 percent exponovanej plochy, je izolovaná podľa dvojnásobných požiadaviek stavebného zákona a s iba 10 percentným zasklením sú požiadavky na údržbu tiež minimalizované.

Zdroj a foto: Foster + Partners a Yang Chaoying