Kultúrne a umelecké centrum

Aj po smrti priekopníckej architektky Zaha Hadid sú jej originálne odkazy stále živé. Dôkazom toho je čerstvá stavebná aktivita ateliéru Zaha Hadid Architect, ktorá plánuje postaviť kultúrne a umelecké centrum v čínskom meste Jinghe New City: Projekt pripomína rieku zvlnenú ako had.

Britský architektonický ateliér Zaha Hadid Architects vyhral medzinárodnú súťaž a postaví v čínskej provincii Shaanxi nové kultúrne a umelecké centrum mesta Jinghe New City. Tvar samotnej viacúčelovej budovy inšpirovala skôr rieka Jinghe a má tvar organických kriviek pripomínajúcich prúdenie respektíve stelesnený tok. Zaujímavosťou je strecha, ktorá sa má využívať ako promenáda či na rekreačný šport.

„Návrh centra sa prelína s existujúcim územným plánom mesta a prepája novú multimediálnu knižnicu na severe triedy Jinghe s novým divadlom scénických umení, multifunkčnými sálami, ateliérmi a výstavnými galériami na juhu prostredníctvom vyvýšených nádvorí, záhrad a ciest, ktoré preklenujú osem jazdných pruhov triedy pod ňou,“ uviedol „prinicpal“ Patrik Schumacher, ktorý sa so svojim tímom inšpiroval meandrami údolí vyhĺbených riekou Jinghe v horách a krajine provincii Shaanxi.

Komplex bude po dokončení ponúkať divadelnú sálu pre 450 osôb, ktorej rozloženie bude ľahko možné meniť pre iné využitie, multifunkčný sál, ateliéry, galérie, študovne s knižnicou, reštaurácie s detskými kútikmi aj podzemné parkovisko. Zaujímavosťou bude čiastočne zelená strecha využiteľná ako promenáda či na posadenie, vo výbave má byť bežecká dráha, rovné aj sklonené trávnaté plochy pre relaxáciu a stretávanie sa v prírode.

„Vďaka mierne zvažujúcim sa rampám, ktoré tvoria vstupnú bránu k sieti vyvýšených verejných chodníkov v tejto štvrti, sa centrum preplieta mestom a prepája jeho obchodné a obytné štvrti s parkmi a riekou na juhu, pričom zároveň privádza obyvateľov mesta do centra budovy a poskytuje priamy prístup k plánovanej stanici metra. Návrh, organizovaný ako viacero plynulých objemov, vrstiev a povrchov prepojených s nádvoriami a krajinou, definuje sled vnútorných a vonkajších kultúrnych a rekreačných priestorov pre svoju komunitu,“ dodal na záver Schumacher.

 

-jj-, zdroj, foto a video: Zaha Hadid Architects