Kostol Svätého vykupiteľa

Kostol je nielen posvätným miestnym pre dušu, ale aj oáza pre telo v horúcich dňoch. Navyše, nadčasovosti kostolnej architektúry nahráva globálne otepľovanie. Aj pod vplyvom týchto okolností navrhol španielsky architekt Fernando Menis kamenný kostol Svätého vykupiteľa.

Kostol vytesaný z kusov kameňa je ozdobou španielskeho mesta San Cristóbal de La Laguna, ktorý sa nahádza na severu ostrova Tenerife. Z exteriéru vypadá kostol Svätého vykupiteľa, akoby ho vytesali z ohromných kamenných blokov. Interiér je rovnako surový ako exteriér a zahráva si nielen s materiálmi, ale tiež so svetlom a tieňmi. Dramatické topografické diferencie pozemku sú vyriešené rampou, ktorá umožňuje prístup na námestie a do prvého poschodia kostola.

Budova, ktorá má tvoriť dominantu v nešťastne naplánovanej štvrti, pôsobí monumentálne, pričom jej štyri samostatné objemy pripomínajú veľké balvany. Úzke škáry medzi nimi umožňujú cirkuláciu vzduchu a svetla. Kostol je zbavený zbytočných prvkov, ktoré by mohli odvádzať pozornosť od jeho duchovnej podstaty, a zenitové svetlo zahaľuje každý priestor do mystickej atmosféry,“ vysvetlil autor projektu architekt Menis,

Celková úžitková plocha projektu je zložená z dvoch častí. Vonkajšie priestranstvo má 512 m2 a interiéru, ktorý disponuje plochou 538 m2. Interiér kostola je rovnako minimalistický a surový ako exteriér, kde steny sú hrubé a pôsobia, ako keby boli vytesané z kameňa. Jedinou výbavou sú drevené lavice bez zbytočných dekorácii a gabiony, ktoré sú vyplnené kameňom. Dôležitá je tu hra so svetlom vrátane kríža, ktorým prestupujú slnečné lúče.

S ohľadom na akustiku sme betón zmiešali s vulkanickým kameňom – pikonom,. Následne sme ho štiepali, čím sme vytvorili nepravidelnú plochu, ktorá má výrazný drsný povrch s vyššou mierou zvukovej odolnosti než bežný betón. Hoci klient nemal dostatok finančných prostriedkov na celú budovu, sociálne centrum s kultúrnym a vzdelávacím programom bolo naliehavou potrebou. Preto sme vymysleli projekt, ktorý by umožnil výstavbu dvoch zo štyroch modulov, ktoré sa používajú už viac ako dekádu,“ dodal Menis.

-jj- zdroj: Fernando Menis, Foto: Patri Cámpora a Simona Rota