Na počesť kráľovnej

Divízia Classic od britskej automobilky Jaguar dokonale renovovala jedinečný model E-type Roadster Series 1 z roku 1965. Automobil odhalili pri príležitosti platinového jubilea britskej kráľovnej Alžbety II. vo funkcii.

Nájdený „jaguár“ z prvej série bol v zúfalom stave, takže potreboval kompletnú prestavbu. Práce na vozidle trvali celý kalendárny rok. Aj tak renovácia nebola úplne stopercentným návratom do pôvodného stavu, jedná sa skôr o tzv. restomodem – renováciu s úpravami. Jednou zo zmien je farba. Prednosť dostala tmavá metalická modrá, inšpirovaná modrou farbou na britskej vlajke Union Jack.

Namiesto pôvodného 4,2-litrového radového šesťvalca tu je väčší motor s objemom 4,7 litra spojený s modernou päťstupňovou prevodovkou, vyvinutou špeciálne u divízie Jaguar Classic. Vylepšený je tiež podvozok, aby lepšie zvládal vyšší, avšak zatiaľ nešpecifikovaný výkon. Zmenami prešli aj širšie pneumatiky a lepšie sú po dôkladnej prestavbe aj brzdy.

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá rádio nemá len klasickú funkciu rádia, ale aj moderného infotainmentem s možnosťou pripojenia telefónu s navigáciou. Vonkajšie osvetlenie vozidla je LEDkové, čo zvyšuje bezpečnosť jazdy za zníženej viditeľnosti. Tento kúsok je unikátnou stavbou, avšak spomínaná prevodovka a infotainment sú k dispozícii aj pre ostatných zákazníkov, ktorí chcú pracovať na svojich e-typoch.

Ani jedno nevyžaduje žiadne nezvratné úpravy karosérie, takže vozidlo nestráca svoju historickú hodnotu. „Interiér na objednávku je vybavený výrazným koženým čalúnením v červenom odtieni inšpirovanom ikonickými britskými stĺpikmi a bol ručne dokončený tradičnými metódami vo vlastnej dielni Jaguar Classic Works,“ uvádza na svojom oficiálnom webovom portáli britská značka. Cena za kompletnú a originálnu rekonštrukciu nezverejnili.

/-jj-, zdroj a foto: Jaguar a Supercars.net/