Veže 1700 Alberni

Britské dizajnérske a architektonické štúdio Heatherwick zverejnilo aktualizácie na projekte 1700 Alberni towers v kanadskom Vancouveri. Zahájenie výstavby, rovnako ako jej ukončenie, zatiaľ nie sú známe.  

Dve bytové veže, ktoré v sebe nezaprú kombináciu urban-štýlu a prírody, sú v podstate prvým rezidenčným projektom Heatherwick Studio v krajine javorového listu. Moderné a atraktívne veže pripomínajú rastliny a bujnú vegetáciu, ktoré čerstvo vyrástli zo zeme. Ich základňou bude niekoľko verejne prístupných komunitných podlaží pre pestovanie a stretávanie sa ľudí.

Plánované veže – mrakodrapy majú vyrásť na ulici Alberni Street. Jedna veža bude mať 30 podlaží, druhá potom 39, pričom celkovo bude k dispozícii 387 apartmánov. Maximálna výška budovy 1700 Alberni, ktorá je situovaná v susedstve vancouverského West Endu, bude merať 117 m. Prvých päť poschodí bude v oboch prípadoch venované komunitným aktivitám.

Podobne ako je už zvykom vo veľkých metropolách, čoraz častejšie sa hlási aj v meste plánované pestovanie rastlín, zeleniny a byliniek priamo na balkónoch. V prízemí potom nájdeme v malom átriu obchody, kaviarne a posedenie. Nad touto verejnou časťou sa obe budovy zužujú, aby v plne sile stúpali až do výšky 110 respektíve 117 m. Fasáda bude zo všetkých svetových strán obklopená balkónmi.

Okrem spomínaných apartmánov respektíve bytov projektanti zo štúdia Heatherwick počítali aj so škôlkou a parkovaním pre 500 bicyklov. Aktualizovaný návrh, ktorý vypracovali pre developerov Kingswood Properties a Bosa Properties, zjednodušuje tvary oboch veží a zároveň zväčšuje ich balkónový priestor. Redizajn lepšie spája veže s okolitou krajinou a prispôsobuje zmenám a tomu, čo ľudia dnes očakávajú od nových domovov.

„Ľudia chcú väčšie a využiteľnejšie vonkajšie priestory, ktoré vytvárajú rozšírené obytné priestory. Súčasne im však umožňujú tráviť pracovný alebo rekreačný čas vonku. Chcú solídne budovy s hĺbkou, ktoré sú trvalými hodnotami. Naša vízia je založená na trojrozmernom rámci, ktorý vytvára správnu rovnováhu medzi súkromím a neuveriteľným výhľadom na všetky strany – či už je to Stanley Park a hory za prístavom alebo smerom k zálivu English Bay,“ povedal Thomas Heatherwick o projekte 1700 Alberni.

Zeleň, zelené budovy a balkóny (tzv. greenery) sú častou súčasťou architektonických projektov Heatherwick Studio. Do tejto kategórie spadajú napríklad aj ďalšie projekty britského štúdia vrátane Maggie’s Leeds a 1000 stromov v Šanghaji.Nedávno dokončili Little Island v New Yorku, čo je park a miesto na kultúrne vystúpenia na rieke Hudson. Medzi ďalšie obytné budovy Heatherwick Studio, ktoré založili v roku 1994 patrí Lantern House v New Yorku a Eden v Singapure, ktorý je tiež pokrytý rastlinami.

-jj-, zdroj a foto: Heatherwick Studio