Variatio delectat (Zmena teší) II.

Tento výrok patrí Cicerovi, rímskemu štátnikovi, rečníkovi a filozofovi. Len pre poriadok: podľa encyklopédií patril Marcus Tullius Cicero k najvšestrannejším vzdelancom, ktorých dala svetu rímska kultúra. Pozitívna zmena je totiž skutočne povznášajúca, nabíja energiou a posúva veci vpred.
Musím sa priznať, že nedávno ma takáto zmena osobne zasiahla a vážne prestavala moje osobné hodnoty a preferencie. Stalo sa to tesne pred koronou na stretnutí architektov s dámou, ktorá prišla z Nemecka na Slovensko prezentovať nové trendy v kanceláriách. Stretnutie otvorila otázkou, čo si myslíme, že je pre mladých zamestnancov rozhodujúce pri hľadaní novej práce? Plénum trinástich kreatívnych osobností sa zhodlo, že na prvom mieste u nás sú asi financie. Prekvapilo nás, že aktuálne výskumy hovoria, že najdôležitejšie je prostredie firmy, na druhom kolektív a až potom nasleduje finančné ohodnotenie.
To je zásadný dôvod na zmeny, ktoré by sa mali udiať v našich hlavách, a potom aj v kanceláriách. Ich hlavnými nositeľmi sú tzv. mileniáli, generácia, ktorá napríklad zmenila moderné kancelárie v Silicon Valley na akési katedrály interiérového dizajnu a celkom prirodzene vyznáva hodnoty ako inovatívnosť, produktivitu, kvalitu sociálnych väzieb, zábavu, oddych, súkromie. Je zrejmé, že tradičný písací stôl s počítačom, stolička a kontajner, ako ich poznáme z mnohých našich pracovných priestorov, sa menia zásadným spôsobom. Silným impulzom na zmenu aj v tomto segmente sa stala práve koronavírusová kríza. Mnohé kancelárie osireli a kto mohol, začal pracovať doma.
Ak sa predsa len chceme vrátiť k sociálnym kontaktom s kolegami, nemusíme nutne sedieť v kanceláriách či v otvorených priestoroch. Oveľa pohodlnejšie, menej formálne a ľudsky bližšie je posedieť si na pohovke, sedacích vakoch či kreslách. Výskumy tvrdia, že práve v takomto prostredí sme iniciatívnejší, kreatívnejší a produktívnejší. Celkom sa teším, keď mi budú aj naše kancelárie pripomínať skôr kaviareň či loby, prípadne relaxačnú miestnosť s gaučom a možno i posteľou.
Neverte, že je to vzdialená budúcnosť. Poznáme miesto, kde je to živá a dynamická súčasnosť. Čítajte o tom v aktuálnom 99. slovenskom vydaní časopisu Atrium, ktoré práve držíte v rukách. Ďakujem, Cicero, tvoje Variatio delectat stále platí. Pozitívne zmeny v našich kanceláriách i v našich hlavách ma nielen tešia, ale aj povznášajú a nabíjajú energiou.

Ivan Mičko