Božský ostrov Islay!

V krásnom a drsnom Škótsku som bol niekoľkokrát. Avšak iba raz som navštívil ostrov Islay (čítaj «ajla»). Leží v západnej časti Škótska, otvorený divokým príbojom Atlantiku i ostrým severným vetrom. Bohom zabudnutý ostrov Islay bol v stredoveku akýmsi politickým centrom súostrovia Hebríd.
Napriek svojej geografickej polohe a neveľmi prívetivému podnebiu patrí k úrodným lokalitám bez výrazných lesných plôch. Najviac ho však preslávila výroba tzv. jednosladovej whisky, ktorá má – práve vďaka drsným klimatickým podmienkam a stáročiami overeným výrobným postupom – nezameniteľnú vôňu a chuť. A práve to bol hlavný dôvod našej návštevy tohto ostrova, presnejšie to bol «Festival Malt&Whisky», v našom jazyku Festival whisky a hudby, ktorý sa konal na začiatku leta.


Na tomto piatom najväčšom škótskom ostrove je totiž deväť páleníc, kde sa počas festivalového týždňa ochutnáva tunajšia whisky. A nie hocijaká. Najstaršia zmienka o úradne registrovanej ostrovnej pálenici pochádza z roku 1779. Istú dobu bolo na ostrove dokonca 23 aktívnych páleníc. Musím však pripomenúť, že nie každému táto jednosladová whisky chutí. Má slanú, rašelinovú a medicinálnu príchuť s charakterom morských rias. V každej pálenici nás čakali hudobné súbory. Ľudoví muzikanti hrali starú hudbu s obdivuhodnou virtuozitou, najmä gajdoši sa prekonávali. Úžasné boli aj vystúpenia miestnych tanečníkov, ktorí takýmto spôsobom oslavujú svoju históriu, krajinu a gaelskú kultúru.


A propos – pálenice. Už samotná ich návšteva je zážitok. Všetky ležia na brehu oceánu. Dokonalo zapadajú do drsnej prírody plnej čiernych kameňov, rašeliny, vresu, machov, lišajníkov. Väčšinu z budov, kde sa páli Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich alebo Kilchoman, Lagavulin či Laphroaig, už z diaľky možno spoznať podľa typických sivých dvojveží so špicatými vetrákmi. Sú dokonalo pripravené na prezentáciu svojich produktov, ktoré pozná celý svet. Návštevník spozná celý výrobný proces, uvidí haly, kde stoja v rade ako vojaci krásne naleštené medené kotly, sušiarne, kde sa suší sladový jačmeň, môže si ohmatať rašelinu, ktorou sa kúri v peciach a jej dym dodáva ostrovným produktom typický dymový charakter.

Prepáčte, milí čitatelia, že som sa nechal uniesť. Vynovené prezentačné priestory legendárnej pálenice, kde sa vyrába whisky Glenlivet, ktoré prezentujeme v aktuálnom čísle Atria, ma vrátili zopár rôčkov späť, na Festival whisky a hudby, na božský ostrov Islay.

Slainte! (Čítaj «slanče», čo v gaelčine znamená na zdravie!)

Ivan Mičko